Μόσχα: Η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ δεν θα βοηθήσει στην αποτροπή των απειλών

Η εισδοχή των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ δεν θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια ούτε θα βοηθήσει στην καταπολέμηση των νέων απειλών, συμπεριλαμβανομένου του κορονοϊού, ανέφερε σήμερα Τρίτη το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Είναι προφανές ότι το γεγονός ότι τα Σκόπια εντάχθηκαν στη συμμαχία δεν προσθέτει καμία αξία ούτε στην ευρωπαϊκή, ούτε στην περιφερειακή ούτε στην εθνική ασφάλεια. Η κίνηση αυτή σίγουρα δεν θα προωθήσει την ενδυνάμωση των προσπαθειών για αντιμετώπιση των κοινών απειλών και προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας του κορονοϊού. Θα δημιουργήσει μόνο νέες διαχωριστικές γραμμές», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στη δήλωσή του.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι δεν είχε δει καμία εξήγηση ζωτικής σημασίας για την ανάγκη ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Στις 27 Μαρτίου, τα Σκόπια προσχώρησε επίσημα στο ΝΑΤΟ ως το 30ο μέλος της. Η τελετή με την έπαρση σημαίας της χώρας μαζί με τις υπόλοιπες του ΝΑΤΟ έγινε με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και του επιτετραμμένου της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, Ζόραν Τοντόροφ.

Πριν λίγες ημέρες, η κυβέρνηση των Σκοπίων δήλωσε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα βοηθούσε τη χώρα να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό, συγκεκριμένα χρησιμοποιώντας το Σύστημα Εντολών Εντοπισμού Συμβάντων για να συντονίσει το πώς θα ανταποκριθεί στην πρόκληση και να εξασφαλίσει την έγκαιρη ενημέρωση του κοινού.