Μόσχα: Η Τουρκία δεν μπορεί να προχωρήσει σε επανεξαγωγή των S-400 χωρίς συγκατάθεση της Ρωσίας

Η Τουρκία δεν μπορεί να προχωρήσει σε επανεξαγωγή των S-400 χωρίς τη συγκατάθεση της Ρωσίας, ανέφερε η εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για τη Στρατιωτική και Τεχνολογική Συνεργασία, Μαρία Βαραμπιόβα.

Η είδηση έρχεται έπειτα από δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού Defence News, σύμφωνα με το οποίο ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, Τζον Τιούν, πρότεινε οι ΗΠΑ να αγοράσουν S-400 από την Τουρκία για να επιλυθεί η ένταση μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας για το πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών F-35.

 Σύμφωνα με το περιοδικό, ο Τζον Τιούν πρότεινε τροπολογία στον νόμο που αφορά στις χρηματοδοτήσεις για αμυντικούς σκοπούς για το οικονομικό έτος 2021 που θα επιτρέψει να προχωρήσουν οι αγορές τέτοιου εξοπλισμού με την αξιοποίηση κονδυλίων από τον προϋπολογισμό του στρατού ξηράς των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της αγοράς των S-400 από την Τουρκία, οι ΗΠΑ απείλησαν να επιβάλουν κυρώσεις στη χώρα και, παράλληλα, την απέβαλαν από το πολυεθνικό πρόγραμμα παραγωγής των F-35 και πίεσαν την Άγκυρα να παραιτηθεί από το ρωσικό σύστημα S-400, που αγόρασε το 2019.