Μουφτής Κομοτηνής για Αγία Σοφιά: Αν γίνει τζαμί, θα πρόκειται για προκλητική απόφαση

Η Αγία Σοφία είναι χριστιανικός ναός, τονίζει ο μουφτής της Κομοτηνής Χαλήλ Τζιχάτ, εκτιμώντας ότι θα συνιστά προκλητική απόφαση η επαναλειτουργία της ως τεμένους.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Α’ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας:

«Η Αγία Σοφία είναι χριστιανικός ναός, το δηλώνει και το όνομά της, δεν χρειάζεται αυτή η επέμβαση για να γίνει τζαμί».
Αναφερόμενος στην επικείμενη απόφαση του ΣτΕ της Τουρκίας για το μέλλον της Αγίας Σοφίας, ο μουφτής τόνισε:

«Θα είναι παράξενο αν γίνει η Αγία Σοφία τζαμί. Η Κωνσταντινούπολη έχει πολλά τζαμιά, δεν θα πρέπει αυτή η εξέλιξη να προκαλέσει δύσκολες καταστάσεις ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους. Αν συμβεί αυτό, θα πρόκειται για προκλητική απόφαση».

Σημειώνεται ότι, η απόφαση του ΣτΕ στην Τουρκία αναμένεται νωρίς το απόγευμα, όπως μεταδίδεται από τη γείτονα χώρα, ενώ ο τουρκικός Τύπος έχει προεξοφλήσει ότι θα καταργεί το διάταγμα του 1934 για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο.

Την Τετάρτη, ο αναπληρωτής Πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία AKP, Νούμαν Κουρτούλμους, εξέφρασε την ελπίδα του η Αγία Σοφία να ανοίξει ως τζαμί νωρίτερα από τις 15 Ιουλίου.

Θέση για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας πήρε η UNESCO και προτρέπει τις τουρκικές αρχές να αρχίσουν διάλογο αναφορικά με το μνημείο πριν από τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης που αφορά στον χαρακτηρισμό του είτε ως μουσείου είτε ως τεμένους.

Ο Οργανισμός συμπληρώνει πως πρέπει να ειδοποιηθεί για οποιαδήποτε μετατροπή στο ισχύον καθεστώς της Αγίας Σοφίας ώστε να γίνει εκ νέου αξιολόγησή του από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς.


Διάφορα Άρθρα