Έντονος προβληματισμός επικρατεί τις τελευταίες ημέρες σε χιλιάδες νέους και τις οικογένειές τους, εξαιτίας ξαφνικών μεταβολών στις ημερομηνίες κατάταξης στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Πολλοί στρατεύσιμοι που ανέμεναν την πρόσκληση για την Δ’ ΕΣΣΟ Νοεμβρίου 2026, ενημερώθηκαν εκ των υστέρων από τα Στρατολογικά Γραφεία ότι η κατάταξή τους μετατίθεται για την Α’ ΕΣΣΟ του 2027.
Η ανατροπή αυτή επηρεάζει άμεσα τον προγραμματισμό νέων που είχαν διακόψει την αναβολή τους, είχαν ολοκληρώσει τις σπουδές τους ή επιθυμούσαν να αξιοποιήσουν τη 9μηνη θητεία που προβλέπεται για τους πρότακτους (όσους κατατάσσονται στα 18 τους έτη).
Σημειώνεται ότι για τους υπόλοιπους οπλίτες, η 9μηνη θητεία ισχύει αποκλειστικά για υπηρεσία σε παραμεθόριες περιοχές.
Από τον Νοέμβριο στο 2027: Το χρονικό της αλλαγής
Αρκετοί υπόχρεοι είχαν προχωρήσει σε διακοπή της αναβολής τους ήδη από τον Ιούλιο του 2026, λαμβάνοντας αρχικά διαβεβαιώσεις για κατάταξη τον Νοέμβριο.
Ωστόσο, τα τελευταία εικοσιτετράωρα διαπιστώνουν ότι η ημερομηνία παρουσίασής τους στα Κέντρα Εκπαίδευσης μετατίθεται κατά μερικούς μήνες, δημιουργώντας σοβαρά ζητήματα στην προσωπική, επαγγελματική και ακαδημαϊκή τους ζωή.
Η θέση και οι διευκρινίσεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας
Πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αποδίδουν την κατάσταση αυτή στη μεγάλη ανταπόκριση που είχαν τα νέα μέτρα για τον περιορισμό των αναβολών και την ενθάρρυνση της κατάταξης των πρότακτων.
Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, η αυξημένη προσέλευση δημιούργησε την πιθανότητα ο αριθμός των υπόχρεων για τον Νοέμβριο να ξεπεράσει τη χωρητικότητα των υφιστάμενων υποδομών.
Παράλληλα, διαβεβαιώνουν ότι έχει ληφθεί μέριμνα ώστε η συντριπτική πλειονότητα όσων αιτήθηκαν διακοπή αναβολής να καταταγεί κανονικά.
Οι δομικές αλλαγές στη θητεία που προκάλεσαν τη συμφόρηση
Η παρατηρούμενη αυξημένη προσέλευση συνδέεται με μια σειρά από πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στη στρατιωτική θητεία:
Συγκέντρωση των Κέντρων Κατάταξης: Όλοι οι νεοσύλλεκτοι παρουσιάζονται πλέον αποκλειστικά σε Κέντρα Κατάταξης του Στρατού Ξηράς, καθώς τα αντίστοιχα κέντρα του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας σταμάτησαν να υποδέχονται οπλίτες για λόγους ομοιογένειας και εξοικονόμησης πόρων.














