Να αποχωρήσει άμεσα από το Αιγαίο η Ναυτική Δύναμη SNMG-2 του ΝΑΤΟ απαιτεί ο Ερντογάν και απειλεί πως αν δεν αποχωρήσουν τα Πολεμικά του ΝΑΤΟ απο το Αιγαίο …Θα διακόψει την άδεια της Ελεύθερης κίνηση των Πολεμικών εντός των Χωρικών της Υδάτων !
Κάτι να ετοιμάζει ο Ερντογάν…Ή είναι μια ακόμη μπλόφα ή ένας ακόμη ωμός εκβιασμός προς στους Ευρωπαίους της Ε.ε που εύκολα εκβιάζονται και πληρώνουν τις ανωμαλίες του Σουλτάνου ;
Αν η Ε.Ε δεν αποφασίσει να δράσει με άλλο τρόπο πολύ σύντομα οι Ορέξεις και οι ωμοί εκβιασμοί του Σουλτάνου δεν θα περιγράφονται !!
Αλλά και το ΝΑΤΟ ανέχεται τις ανωμαλίες του Ερντογάν πιστεύοντας ότι είναι το ανάχωμα στη Ρωσική Αρκούδα που δείχνει τα δόντια της στην Θάλασσα της Μεσογείου …
Η επιχειρησιακή αναβάθμιση όμως της νήσου Κρήτης και οι τελευταίες επισκέψεις του Διοικητού του 6ου Στόλου στο ΓΕΕΘΑ καθώς και του Διοικητού των Ειδικών Επιχειρήσεων σε ΓΕΕΘΑ , Κρήτη και στο Αεροπλανοφόρο που επιχειρεί στη Μεσόγειο μόνο τυχαίες δεν είναι !
Αν όλα πάνε πάνε όπως φαίνεται …Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ το σχεδιάζουν έχουμε σημαντική αναβάθμιση του Στρατηγείου στην Νάπολη με επικεφαλής Ανώτατο Αξιωματικό του 6ου Στόλου των ΗΠΑ !
Επίσης η Κρήτη φαίνεται οτι παίρνει τα πρωτεία και η Ελλάδα να κυριαρχεί στο Παιχνίδι των Επιχειρήσεων
…Αρκεί όμως η Στρατιωτική διπλωματία που εξελίσσεται ραγδαία τις τελευταίες εβδομάδες να είναι και προς όφελος της Χώρας μας !
Τη διακοπή της δράσης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο Πέλαγος ζήτησε, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον γ.γ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, υπό την απειλή ότι αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί εντός του επόμενου διμήνου, η Τουρκία απείλησε οτι …
δεν πρόκειται να ανανεώσει τη διπλωματική άδεια για ελεύθερη κίνηση των πλοίων εντός των χωρικών υδάτων της.
Ο Ερντογάν συνάντησε τον κ. Στόλτενμπεργκ στην Αγκυρα, όπου ο γ.γ. του ΝΑΤΟ πραγματοποίησε επίσκεψη για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την κομβική θέση της Τουρκίας ως προς τη Συρία αλλά και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. (Ρωσικά Πολεμικά Σκάφη που είναι περίπου 12 χωρίς τα Υποβρύχια !)
Είναι σαφές ότι εφόσον η Τουρκία πραγματοποιήσει την απειλή της, η συνέχιση της δράσης του της Νατοϊκής Ναυτικής Δύναμης της SNMG-2 στο Αιγαίο θα αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολη, καθώς πρέπει να συνεχιστεί μόνο εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων…Αν παραμείνει στο Αιγαίο!
Λύση στο πρόβλημα αναζητήθηκε στις 23 Νοεμβρίου με πρωτοβουλία της Ολλανδίας, η οποία είναι η πλέον ένθερμη χώρα υπέρ της συνέχισης της νατοϊκής δραστηριότητας στο αρχιπέλαγος. Ο Ολλανδός μόνιμος αντιπρόσωπος συγκάλεσε άτυπη συνάντηση της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Γερμανίας, των ΗΠΑ και της Βρετανίας.
Οι διπλωματικές προσπάθειες δεν είχαν αποτέλεσμα, καθώς ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος επέμεινε, προφανώς, στην άποψη Ερντογάν.
Δεδομένου ότι για πολιτικούς, αλλά και στρατιωτικούς λόγους, η συνέχιση της δράσης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο θεωρείται πολύ σημαντική τόσο για τη Γερμανία όσο και για την Ολλανδία, αναζητούνται τρόποι να συνεχιστεί η παρουσία των δυνάμεών τους ως μέρος της ευρύτερης προσπάθειας για τον έλεγχο και την παρακολούθηση των προσφυγικών ροών.
Προς το παρόν, έχουν αναζητηθεί διάφορες ιδέες, όπως η δημιουργία μιας ναυτικής δύναμης υπό τον συντονισμό της Τουρκίας, ωστόσο κάτι τέτοιο παραμένει σε εντελώς θεωρητικό επίπεδο. Άλλωστε, η Τουρκία χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ προκειμένου να δημιουργήσει προβλήματα σε χώρες της Ε.Ε. που δεν είναι μέλη της Συμμαχίας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Τουρκικό βέτο σε κάθε συνεργασία της Αυστρίας με το ΝΑΤΟ, έπειτα από την επιμονή της Βιέννης να «παγώσει» τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Διόλου τυχαία η επίσκεψη του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου και η συνάντηση με τοντον Υπουργό Άμυνας της Αυστρίας Hans Peter Doskozil στη Βιέννη
Η Αυστρία συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ μέσω του προγράμματος Partnership for Peace (PfP), όπως, επίσης και ακόμη τέσσερις χώρες-μέλη της Ε.Ε. (Ιρλανδία, Φινλανδία, Σουηδία και Μάλτα).
Παράλληλα, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα συμμετέχει σε προσπάθειες ενίσχυσης της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ, η οποία και σηκώνει το μεγάλο βάρος της προσφυγικής κρίσης, αλλά και των προκλήσεων ασφαλείας που έχουν αναδειχθεί, κυρίως στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο.
Πριν από λίγες ημέρες, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι του ΝΑΤΟ από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες (με πρωτοβουλία του Ιταλού διπλωμάτη) προκειμένου να αναζητήσουν τους τρόπους με τους οποίους οι χώρες τους θα μπορούσαν να αναδείξουν τη στρατηγική σημασία του Νότου για το ΝΑΤΟ