Να ξαναγραφεί η Συνθήκη της Λωζάννης με …»Αποστρατικοποίηση» των νησιών επιδιώκει η Τουρκία

Την επιστροφή στη Συνθήκη της Λωζάννης επιδιώκει η Τουρκία – και μάλιστα «ξαναγραμμένη» με τους δικούς της όρους – με στόχο να δημιουργήσει αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες στο Αιγαίο.

Η Αγκυρα ισχυρίζεται εκ νέου ότι η Ελλάδα αναγγέλλοντας στρατιωτικές ασκήσεις στην Ικαρία, στην Πάτμο και στη Λέσβο «παραβιάζει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς τους» σύμφωνα με τις συνθήκες της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947)!

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες που η Τουρκία εκδηλώνει με αυτόν τον τρόπο την προκλητικότητά της. Ειδικότερα, ο σταθμός της Σμύρνης εξέδωσε δύο Navtex στις 4 Μαΐου με τις οποίες εγκαλεί την Ελλάδα επειδή έχει προγραμματίσει στρατιωτικές ασκήσεις σε Ικαρία, Πάτμο και Λέσβο.

Σημειώνεται πως και την περασμένη εβδομάδα με παρόμοιες Νavtex οι Τούρκοι είχαν διατυπώσει την ίδια προκλητική αξίωση αναφέροντας πως η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης και το «αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου» επειδή επρόκειτο να κάνει ασκήσεις σε Αγιο Ευστράτιο, Ψαρά, Σαμοθράκη και Λέσβο.

Είναι γνωστό ότι η Τουρκία παγίως εγείρει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Άλλωστε, ο συγκεκριμένος ανυπόστατος ισχυρισμός φιγουράρει εδώ και χρόνια στον επίσημο κατάλογο του τουρκικού ΥΠΕΞ με όλες τις διεκδικήσεις της έναντι της Ελλάδας.

Το τελευταίο διάστημα όμως η τουρκική ηγεσία επιλέγει όλο και συχνότερα να θέτει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αν. Αιγαίου και να το επαναφέρει στο προσκήνιο.

Ενδεικτικό των προθέσεών της είναι ότι μόλις προ τριμήνου αναρτήθηκε στο τουρκικό ΥΠΕΞ εκτενής ανάλυση του διευθυντή Ναυτιλίας – Αεροπορικών θεμάτων Τσαγατάι Ερτσιγές, που συνοδεύεται μάλιστα και από χάρτες.

Ο τούρκος αξιωματούχος έχει «κυκλώσει» τέσσερις διαφορετικές ζώνες, τέσσερις ομάδες ελληνικών νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο, ισχυριζόμενος ότι βάσει συνθηκών (Λωζάννης, Λονδίνου του 1914 και Παρισίων του 1947) θα έπρεπε να είναι αποστρατιωτικοποιημένες.

Κατά τον Ερτσιγές αλλά και κατά το τουρκικό ΥΠΕΞ αποστρατωτικοποιημένα θα έπρεπε να είναι όλα τα Δωδεκάνησα (!), η Θάσος, τα Ψαρά και ο Αγιος Ευστράτιος, μια τρίτη ομάδα είναι τα νησιά Σαμοθράκη και Λήμνος και ως τέταρτη αναφέρει τα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία.

Εν ολίγοις, θέλουν να είναι αποστρατιωτικοποιημένο όλο το Αν. Αιγαίο από τον Βορρά έως τον Νότο.

πηγή: tanea.gr


Διάφορα Άρθρα


  • ΚΑΛΟΙ ΛΙΜΕΝΕΣ

    5η ΦΑΛΑΓΓΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;
    ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΑΣΙΒΟΥΤΖΟΥΚΟΙ!
    5η ΦΑΛΑΓΓΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΚΤΡΩΣΕΩΝ!
    ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΙΝΑΙ 80000000 ΕΜΕΙΣ ΜΟΝΟΝ 10000000 ΑΡΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟΝ!