Σύμφωνα με το ρεπορτάζ Καθημερινή, τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών συμφώνησαν στο τελικό κείμενο. Η χρονική διάρκεια της νέας αμυντικής συμφωνίας είναι απροσδιόριστη.
Δηλαδή δεν έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης και μπορεί να ακυρωθεί μόνο αν μία από τις δύο πλευρές την καταγγείλει.
Τα βασικά στοιχεία της νέας συμφωνίας είναι:
- Η συνέχιση της λειτουργίας της βάσης της Σούδας και η επέκταση των εγκαταστάσεων. Αυτή τη στιγμή η βάση της Σούδας είναι η πιο σημαντική αμερικανική βάση στην ευρύτερη περιοχή.
- Η στρατιωτικοποίηση ενός τμήματος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και η χρήση του από το αμερικανικό Ναυτικό. Υπενθυμίζεται ότι η Αλεξανδρούπολη ήταν το επίκεντρο της δραστηριότητας των Ρώσων διπλωματών που απελάθηκαν από τον Ελλάδα τον Ιουλίο του 2018.
- Η εγκατάσταση βάσης εκπαίδευσης ελικοπτέρων στην Κεντρική Ελλάδα.
- Η χρήση από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αμερικανικών UAV.
Κατά τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ.Νίκο Παναγιωτόπουλο, «η ενίσχυση των δεσμών σε επίπεδο στρατηγικής συνεργασίας ΗΠΑ και Ελλάδας ωφελεί κατά πολύ τη χώρα μας. Έχει ξεκινήσει από το παρελθόν, έχει εξελιχθεί και κατά τη θητεία προηγουμένων κυβερνήσεων, όμως σήμερα βρίσκεται σε μια φάση που μπορεί να απογειωθεί. Η χώρα μας θα αποκτήσει πολλαπλά οφέλη στην ουσία διαχειριζόμενη κοινά συμφέροντα με τις ΗΠΑ. […] Το βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό είναι ότι οι ΗΠΑ επενδύουν σε υποδομές των Ε.Δ. έτσι ώστε η διαχείρισή τους και η αναβάθμισή τους να καθίστανται όχι μόνο εθνικό συμφέρον της Ελλάδας, αλλά και των ΗΠΑ.»
Στην ίδια συνέντευξη στην Καθημερινή, υπουργός Εθνικής Άμυνας προσέθεσε ότι: «Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι όποιος απειλήσει το συμφέρον της Ελλάδας, ταυτόχρονα θίγει και το συμφέρον των ΗΠΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αυτό είναι πολύ διαφορετικό από την αγορά ενός αμερικανικού οπλικού συστήματος μαζί με τις δομές υποστήριξής του. Εμβαθύνει τη σχέση και την εξελίσσει, έτσι ώστε η Ελλάδα να κερδίζει σε στρατηγικό επίπεδο.»
Η συμφωνία θα υπογραφεί κατά την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο σε 15 μέρες στην Αθήνα.