Νέα επίθεση στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hürriyet, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στη στάση που κράτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ αναφορικά με την Τουρκία, λέγοντας:
«Παρά το γεγονός ότι είπε να μην αφήσουμε άλλους να μπουν ανάμεσά μας στη συνάντηση που είχε μαζί μου, δύο εβδομάδες αργότερα μίλησε στη Γερουσία των ΗΠΑ και επιτέθηκε στην Τουρκία σαν να μην είχαμε συναντηθεί και συνομιλήσει οι δυο μας. Μετά έκανε παρόμοια πράγματα στο Νταβός. Δεν λέμε “ναι” σε μια πολιτική που στερείται προσωπικότητας», υπογράμμισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στη συνέχεια, μίλησε για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, λέγοντας πως «δεν θα αγοράσω τον ισχυρισμό ότι έχουν εγκατασταθεί κατά της Ρωσίας. Δεν θα καταπιώ αυτό το επιχείρημα», είπε ο Ερντογάν, σημειώνοντας ότι παρόλο που η Ελλάδα χρωστάει 400 δισ. ευρώ στην Ευρώπη, οι ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να της παρέχουν οπλική υποστήριξη και αεροπλάνα. «Εναντίον ποιου;» διερωτήθηκε.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στο βέτο της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας πως έχει μιλήσει επανειλημμένως για το συγκεκριμένο ζήτημα για να εξηγήσει τη θέση του.
Τόνισε πως έγιναν διαπραγματεύσεις με τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών που επισκέφθηκαν την Άγκυρα, διευκρίνισε, ωστόσο, πως «το ΝΑΤΟ είναι ένας οργανισμός ασφαλείας. Δεν είναι ένας οργανισμός που υποστηρίζει την τρομοκρατία. Η Σουηδία είναι η χώρα όπου κυριαρχούν τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PKK, το PYD και το YPG. Υπάρχουν τρομοκράτες στο κοινοβούλιο», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε:
«Όσο κάνουν διαδηλώσεις με αφίσες ηγετών τρομοκρατικών οργανώσεων στους δρόμους τους, όσο το κάνουν αυτό υπό την προστασία της αστυνομίας, όσο μεταδίδονται ομιλίες τρομοκρατών από την κρατική τηλεόραση, δεν μπορούμε να τους πούμε καλώς ήρθατε. Το ίδιο ισχύει και για τη Φινλανδία. Η δομή τους είναι παρόμοια. Στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, δεν θέλαμε να ζήσουμε με την Ελλάδα και τη Γαλλία στο παρελθόν και δεν θέλουμε ούτε τώρα.