Νέα πρόκληση του αρχηγού του τουρκικού Ναυτικού: Δεν επιθυμούμε το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα – Aποστρατικοποίησή των νησιών

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας προχώρησε ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας Ερτζουμέντ Τατλίογλου σε ομιλία του στη Ναυτική Σχολή Υπαξιωματικών.

Συγκεκριμένα, αμφισβήτησε ανοικτά την ελληνική κυριαρχία σε νησιά, νησίδες και βραχονησίδες και ζήτησε την αποστρατικοποίησή τους.

«Η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν ισχυρότερη την περίοδο που το ναυτικό της ήταν ισχυρότερο. Όταν μείωσε τη σημασία που έδινε στη θάλασσα και το ναυτικό, άρχισαν οι απώλειες. Αφού ήταν αδύναμο το ναυτικό της, τα νησιά μας στο Αιγαίο δόθηκαν στην Ελλάδα, χωρίς να ρίξουν ούτε μια σφαίρα. Η Ελλάδα όμως δεν αρκείται σε αυτά. Έχουμε νησίδες και βραχονησίδες των οποίων η κυριαρχία και η κυριότητα του αμφισβητείται. Προσπαθούν να τα κάνουν δικά τους, πραγματοποιώντας επισκέψεις σε αυτά σαν να είναι δικά τους νησιά. Προσπαθούν να διεκδικήσουν τα νησιά και τους βράχους στο Αιγαίο με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τατλίογλου.

Ο Ερτζουμέντ Τατλίογλου, στη συνέχεια δήλωσε πως η Τουρκία δεν επιθυμεί ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε κάποια άλλη χώρα στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς δεν θέλει να μετατραπεί η περιοχή σε «Μέση Ανατολή», κάνοντας παράλληλα αναφορά στη Συνθήκη του Μοντρέ.

«Όπως γνωρίζετε, το ΝΑΤΟ προσπαθεί να λάβει κάποια μέτρα στη Μαύρη Θάλασσα. Ωστόσο, διακηρύσσουμε πως εμείς οι ίδιοι θα λάβουμε αυτά τα μέτρα στη Μαύρη Θάλασσα και πως δεν θέλουμε το ΝΑΤΟ ή την Αμερική στη Μαύρη Θάλασσα. Στόχος μας είναι να γίνει σεβαστό το Μοντρέ.

Ως Τουρκία, θα διασφαλίσουμε την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα. Να μη μετατρέψουν τη Μαύρη Θάλασσα σε “Μέση Ανατολή”» δήλωσε ο ναύαρχος Τατλίογλου, μιλώντας στην τελετή για την 133η επέτειο από την ίδρυση της τουρκικής Σχολής Υπαξιωματικών Ναυτικού.

Επισήμανε επίσης ότι στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχει ένας αγώνας ισχύος και είπε: «Στην Ανατολική Μεσόγειο, κανένα κράτος δεν μπορεί να κηρύξει μόνο του περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Διότι υπάρχουν πάρα πολλές χώρες και υπάρχουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας που βρίσκονται σε απόλυτη συνάφεια μεταξύ τους.

Ωστόσο, η “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου” (σ.σ. εννοεί την Κυπριακή Δημοκρατία), στα νότια της Κύπρου, και η Ελλάδα, στα νότια της Κρήτης, ανακοινώνουν διάφορες ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας και προσπαθούν να κατέχουν μόνοι τους τον πλούτο που βρίσκεται εκεί».Περισσότερα Άρθρα