Νέα Τρίμηνη παράταση για τα 4 Υ/Β του ΠΝ & …Επιπλέον πίστωση 10,3 εκατ. ευρώ

Ο ΥΕΘΑ  Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε το Σώμα σχετικώς με το άρθρο 4 της Τροπολογίας 1300/99/09-05-2022 για την ολοκλήρωση εργασιών σε υποβρύχια (Υ/Β) του Πολεμικού Ναυτικού και την προσθήκη εδαφίων στην παρ. 5 του άρθρου 26 του Ν.4258/2014.

Απευθυνόμενος προς το Σώμα, ο Υπουργός ανέφερε τα εξής:

Αφορά στη συνέχιση της υποστήριξης του ναυπηγικού έργου που πραγματοποιείται στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για τη συνέχιση των εργασιών στα τέσσερα Υποβρύχια τύπου “214” του Πολεμικού Ναυτικού («Πιπίνος», «Ματρώζος», «Κατσώνης» και «Ωκεανός»).

Την άσκηση πιθανότατα την ξέρετε όλοι οι Συνάδελφοι, το έχουμε κάνει αρκετές φορές στο παρελθόν. Η Διάταξη αφορά στο πρόγραμμα για την ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών και δοκιμών για την πιστοποίηση και ένταξη των ως άνω υποβρυχίων στο Πολεμικό Ναυτικό.

Για το σκοπό αυτό με διαδοχικές νομοθετικές ρυθμίσεις διατίθεντο οι επιπλέον πιστώσεις. Απλά την προηγούμενη φορά που είχαμε δώσει παράταση σε συζήτηση προηγούμενου Νομοσχεδίου, είχαμε δώσει παράταση τριών και όχι έξι μηνών, όπως ήταν πιο συνηθισμένο.

Πιθανολογούσαμε δεδομένου ότι μέσα από διαγωνιστική διαδικασία έχει εξευρεθεί ο επενδυτής για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, το τρίμηνο θα ήταν αρκετό ώστε να ολοκληρωθούν οι εκκρεμότητες και να κάνει την επενδυτική του διείσδυση στα Ναυπηγεία.

Τα υποβρύχια έχουν ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των προβλεπόμενων λειτουργικών δοκιμών τους και για την ολοκλήρωση των εργασιών που απομένουν καθώς και των δοκιμών εν πλω, καθώς και για την επιχειρησιακή τους απόδοση στο Πολεμικό Ναυτικό, απαιτείται πλέον χρηματοδότηση, καθώς και η παράταση ανάληψης των νομικών δεσμεύσεων δαπανών μέχρι και τον Ιούνιο του 2022.

Θυμίζω ότι τον Μάρτιο του 2022, τον τρίτο δηλαδή μήνα του έτους είχε λήξει η προηγούμενη τρίμηνης διάρκειας παράτασης της σύμβασης. Επομένως παρατείνουμε για άλλους τρεις μήνες μέχρι τέλος Ιουνίου.

Διατίθεται επιπλέον πίστωση ύψους μέχρι 10,3 εκατ. ευρώ που αφορά όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις στην κάλυψη μισθοδοσίας και ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών και εξόδων του ναυπηγείου, και την τεχνική υποστήριξη καθώς και τα υλικά για την ολοκλήρωση του προγράμματος των υποβρυχίων.

Κρίνεται απαραίτητο να ολοκληρωθούν αυτά τα προγράμματα. Είναι δεδομένη η ικανότητα των εργαζομένων των ναυπηγείων Σκαραμαγκά να διεκπεραιώσουν αυτό το έργο και γι’ αυτούς τους λόγους ζητώ από το Σώμα να υπερψηφίσει αυτή την τρίμηνη παράταση της σύμβασης ελπίζοντας, εκφράζοντας παράλληλα και την ελπίδα, μέχρι το τέλος Ιουνίου να διεκπεραιωθούν και οι τελευταίες δικαστικής φύσεως εκκρεμότητες του επενδυτή με το Ελληνικό Δημόσιο και πλέον να υλοποιηθεί αυτή η μεγάλη επένδυση με ό,τι αυτό σημαίνει όχι μόνο για την ναυπηγοεπισκευαστική μας βιομηχανία αλλά για την κάλυψη των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικά του Πολεμικού Ναυτικού.

Σας ευχαριστώ».