Νέο μήνυμα ΗΠΑ στην Τουρκία: Ξεφορτωθείτε τους S-400

Νέο μήνυμα απέστειλε η Ουάσινγκτον προς την Άγκυρα, καλώντας την να μην χρησιμοποιήσει το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400.

«Υπάρχει περιθώριο ούτως ώστε η Τουρκία να επιστρέψει στο τραπέζι. Γνωρίζουν ότι για να υπάρχει αποτέλεσμα, πρέπει είτε να καταστρέψουν, είτε να επιστρέψουν, είτε να ξεφορτωθούν με κάποιο τρόπο τους S-400», σημείωσε συγκεκριμένα ανώτατος αξιωματούχος του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου.

«Γνωρίζουν ότι έχουν την επιλογή να προχωρήσουν μπροστά και η επιλογή είναι να ξεφορτωθούν τους S-400, προκειμένου να μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά», επεσήμανε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, εάν η Άγκυρα δεν συνεργαστεί.

Η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για την αγορά των S-400 τον Σεπτέμβριο του 2017, εν μέσω των αντιδράσεων από μέρους των ΗΠΑ που ανέστειλαν τις παραδόσεις των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία. Η παράδοση των S-400 στην Τουρκία ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2019.

Προσφάτως, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε στις 13 Νοεμβρίου, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, επανέλαβε τη δέσμευση της Άγκυρας να ολοκληρώσει την αγορά των ρωσικών S-400.

«Είπα στον Τραμπ ότι δεν θα κάνω βήμα πίσω σχετικά με τους S-400. Έχουμε συμφωνήσει να διευθετήσουμε το ζήτημα. Του εξήγησα για ακόμη μία φορά την προσέγγισή μας σχετικά με την αγορά των S-400 και γνωρίζει ότι έχουμε δίκιο», επεσήμανε συγκεκριμένα.

Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά από τη συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, κάνοντας μνεία στο θέμα των S-400, επεσήμανε ότι η αγορά τους δημιουργεί «σοβαρές προκλήσεις για τις ΗΠΑ».


Διάφορα Άρθρα