Η Τουρκία έχει καταρτίσει σχέδιο εισβολής σε 131 ελληνικά νησιά και βραχονησίδες, υποστηρίζει σκανδιναβική ιστοσελίδα επικαλούμενη έγγραφα στην κατοχή της.
Σε μια αποκάλυψη βασισμένη σε απόρρητα έγγραφα που υποστηρίζει πως έχει στην κατοχή της, προχώρησε η σκανδιναβική ιστοσελίδα Nordic Monitor.
Με τίτλο «Η Τουρκία σχεδιάζει να εισβάλει σε 131 νησιά του Αιγαίου νησίδες και σχηματισμούς που θεωρούνται αμφισβητούμενα», το Nordic Monitor, αποκαλύπτει τουρκικό εμπιστευτικό έγγραφο, σύμφωνα με τα οποία οι τουρκικές Ε.Δ. έχουν προχωρήσει σε σχέδιο για την κατάληψη ελληνικών νησιών και νησίδων στο Αιγαίο Πέλαγος, που Άγκυρα επιχειρεί μεθοδικά να «γκριζάρει» τα τελευταία χρόνια.
Πρόκειται ουσιαστικά για μία απόρρητη παρουσίαση PowerPoint, που αποτελείται από 16 διαφάνειες και περιλαμβάνει χάρτες με τις αμφισβητούμενες περιοχές στο Αιγαίο Πέλαγος και φαίνεται να έχει προετοιμαστεί από την τουρκική Ακαδημία πολέμου.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Nordic Monitor, το επίμαχο PowerPoint, αποτελεί μέρος μελέτη που εστίαζε στο συντονισμό μεταξύ των σωμάτων των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, σε περίοδο κρίσης μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ, Ελλάδας και Τουρκίας, καταγράφοντας τις πιθανότητες που είχε ο καθένας απέναντι στον άλλον σε μία σειρά από διενέξεις στο Αιγαίο και στον εναέριο χώρο. Η παρουσίαση αναφέρει το πως ο τουρκικός στρατός θα κινηθεί προκειμένου να καταλάβει τα νησιά και νησίδες, μ’ ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων από αέρα και θάλασσα.
Το έγγραφο βρέθηκε στα παραρτήματα φακέλου στη Σμύρνη και σύμφωνα με το δημοσίευμα ο εισαγγελέας Οκάν Μπάτο φαίνεται να έχει ενσωματώσει το μυστικό σχέδιο στο αρχείο με διάφορα αποδεικτικά στοιχεία και το είχε κρύψει σε ασφαλές μέρος στο δικαστικό μέγαρο της Σμύρνης.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα τέτοια έγγραφα μπορούν να εξεταστούν μόνο κεκλεισμένων των θυρών στο δικαστήριο με εντολή της δικαιοσύνης.
Τα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που θέτει υπό αμφισβήτηση η Τουρκία είναι 3 στην τοποθεσία Ζουράφα, 13 στις Οινούσσες, 21 στη Θύμενα, 18 στους Αρκιούς, 15 στην Ψέριμο, 12 στην Καλόλιμνο, 2 στο Φαρμακονήσι, 10 στο Γυαλί, 2 στην Στρογγυλή, 11 στην Λέβιθα και 24 τοποθεσίες γύρω από την Κρήτη.
Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης πως «η κρίση στα Ίμια κατέστησε σαφές ότι οι μικρότερες μονάδες κρούσης δύναμης θα είναι καθοριστικής σημασίας για τις επιχειρήσεις στο μέλλον, σε πιθανές εντάσεις με την Ελλάδα»,
Η επιχείρηση θα συντονίζεται από μια κοινή διεύθυνση ειδικών επιχειρήσεων που θα συσταθεί με την ονομασία «Müşterek Özel Harekat Görev Birliği Komutanliği (MÖHGBK) και η Διοίκηση των Ειδικών Δυνάμεων, που ελέγχεται από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, όσο και η ειδική επίλεκτη μονάδα του τουρκικού ναυτικού «Underwater Offense (Su Altı Taarruz ή SAT), θα κινητοποιηθούν χωριστά ή από κοινού από τη θάλασσα σε ταχύπλοα και στον αέρα, για τον έλεγχο των στοχευμένων νησιών και νησίδων, υποστηρίζει το δημοσίευμα.
Η μελέτη βασίστηκε σε διδάγματα που αντλήθηκαν από την κρίση στα Ίμια η οποία έφερε την Τουρκία και την Ελλάδα στο χείλος του πολέμου του 1996. Όπως αναφέρει, με νόημα «η κρίση των Ιμίων κατέστησε σαφές ότι οι μικρότερες μονάδες δυνάμεις Θα ήταν το κλειδί στις επιχειρήσεις σε μελλοντικές έντασης τύπου Ιμίων με την Ελλάδα».
Τόσο η διοίκηση ειδικών δυνάμεων που ελέγχεται άμεσα από το Γενικό Επιτελείο όσο και η επίλεκτη μονάδα του τουρκικού ναυτικού SAT, προγραμματίζεται να κινητοποιηθούν ξεχωριστά ή από κοινού από τη θάλασσα με ταχύπλοα ή στον αέρα για τον έλεγχο των νησιών και νησίδων που είναι στο στόχαστρο.
Οι επιχειρήσεις θα διεξαχθούν με την κάλυψη της πυροσβεστικής δύναμης από την αεροπορία από τις τακτικές φρεγάτες και το πυροβολικό από την ηπειρωτική χώρα. Ολόκληρη επιχείρηση θα συντονίζεται από μία κοινή εντολή ειδικών επιχειρήσεων που θα δημιουργηθεί με το όνομα Ενοποιημένη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων.