Επίσημα απο τα αρχεία του Ελληνικού Στρατού αναφέρει ώς πρώτη Επίθεση του Ελληνικού 28ου Συντάγματος στο ύψωμα Σμαρδεύς ανήμερα της “28ης Οκτωβρίου” και την εκτέλεση του Ιταλού αξιωματικού που επιχείρησε Αντεπίθεση την νύχτα προς ανακατάληψη του Υψώματος
Ημερησία Διαταγή της 27ης Νοεμβρίου 1940, του 28ου Συντάγματος Πεζικού.
“Έχων υπ’ όψει τον Α.Ν. υπ’ αριθμ. 2646/1940 κοινοποιηθέντα δια της υπ’ αριθμ. 368 / 1940 Ε.Δ.Υ.Σ. Περί ηθικών αμοιβών δια διακεκριμένας πράξεις, τους κάτωθι αξιωματικούς προτείνω προς απονομήν ηθικής αμοιβής δια την δράσιν ην επεδείξαντο κατά τας επιθετικάς ενεργείας τους Συντάγματος της 1ης Νοεμβρίου μέχρι της 23ης ιδίου μηνός.
Τον Έφεδρον Ανθυπολοχαγόν Πεζικού Ζιώγαν Δημήτριον Θεοδώρου, Διοικητήν Διμοιρίας 10ου Λόχου προτείνω όπως προαχθεί εις τον βαθμόν του εφέδρου Υπολοχαγού επί διακεκριμένη πράξει επί του πεδίου της μάχης.
Διότι
1ον) Πρώτος αυτός μεταξύ των Αξιωματικών του Συντάγματος αναλαβών με μίαν ομάδα μάχης την κατάληψιν του Οροσήμου Σμαρδεύς “28η Οκτωβρίου” [σε σχετικό βιβλίο για το 28ο Σύνταγμα Πεζικού αναφέρεται ως ορόσημο “Σμάρδεσι”] έφερεν εις πέρας την πρώτην ταύτην επιχείρησιν μετά θαυμαστής ψυχραιμίας και ικανότητος.
Δεχθείς αντεπίθεσιν του εχθρού κατά τη διάρκειαν της νυκτός απέκρουσεν ταύτην, φονεύσας, μάλιστα ιδιοχείρως τον επικεφαλής του Ιταλικού τμήματος Ιταλόν αξιωματικόν.
_[στο προαναφερθέν βιβλίο για το 28ο Σύνταγμα αναφέρεται ότι εφονεύθη υπό των Ελλήνων ο Ιταλός επικεφαλής λοχίας του εν λόγω ιταλικού τμήματος που διενήργησε την αντεπίθεση.
Σε κάθε περίπτωση ο έφεδρος Αξιωματικός Ζιώγας, παππούς μου εκ μητρός, φαίνεται πως ήταν ο πρώτος Έλληνας Αξιωματικός ο οποίος σκότωσε Ιταλό βαθμοφόρο κατά την έναρξη του Έπους της Πίνδου.( αναφέρει ο εγγονός του Ήρωα Λιάπης Χρήστος έφεδρος αξιωματικός και αυτός και και Διδάκτορος του Πανεπιστημίου Αθηνών (φωτό_
Στο ίδιο βιβλίο αναφέρεται πως στη μάχη αυτή για την κατάληψη του οροσήμου Σμάρδεσι/Σμαρδεύς “28η Οκτωβρίου”, η Ιταλοί είχαν και τον πρώτο τους νεκρό στρατιώτη. Το συγκεκριμένο Ορόσημο είναι το ύψωμα πάνω από το σημερινό τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής].
2ον) Κατά τας επιχειρήσεις του Συντάγματος προς Γλόλο-Μπέτραν και ύψωμα 793 (Στενωπός Τσαγκόνι) 17-11-1940. Επεδείξατο προσόντα αρίστου ηγήτορος επί του πεδίου της μάχης δια των διατεταγμένων ή πρωτοβούλων ενεργειών του.
Κατά τας σκληράς των προ της στενωπού “Τσαγκόνι” επιχειρήσεων κατόρθωσε δια του ανωτέρου πνεύματος αυτοθυσίας και της ικανότητός του να συμβάλει θετικότατα εις την επιτυχή έκβασιν του αγώνος._
Ν. Παπαδόπουλος Αντισυνταγματάρχης
[πρόκειται για τον Διοικητή του 28ου Συντάγματος τον επονομαζόμενο και θρυλικό “παππού”].
Δια την ακρίβειαν
Υποδιοικητής της Μονάδος
Δ. Κωνσταντίνου
Λοχαγός Πεζικού._
Για την Ιστορία αναφέρουμε οτι ο Υπολοχαγός Ζίωγας έπεσε μαχόμενος στην Βόρειο Ήπειρο και η Πατρίδα τιμώντας τον ονόμασε Στρατόπεδο στα Ριζά των Μετεώρων …Που όμως σήμερα έχει εγκαταλειφθεί ,γιατί άραγε ;