Ο Αναστασιάδης συμφώνησε για «4 ΜΟΕ» με τον Ακιντζή …»Μόκο για την προέλαση των Τουρκικών Στρατευμάτων»

Συμφωνία για την προώθηση της διασύνδεσης της κινητής τηλεφωνίας και της ηλεκτροδότησης επήλθε κατά την τρίωρη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί.

Πρόκειται για συμφωνίες σε θέματα χαμηλής πολιτικής που ωστόσο αποτιμώνται ως θετικά νοουμένου ότι εδώ και καιρό υπάρχει ένα παρατεταμένο αδιέξοδο στο κυπριακό.

Στη γραπτή δήλωση του Εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών αναφέρεται ότι η συνάντηση έγινε σε εγκάρδια ατμόσφαιρα και ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρουσίασε τις ιδέες του για αποκεντροποίηση και οι δυο ηγέτες συζήτησαν εις βάθος τις βασικές αρχές.

Τα ΜΟΕ που συμφώνησαν

Διαλειτουργικότητα της κινητής τηλεφωνίας μέσω χωριστών συμφωνιών με τους παροχείς και στις δυο πλευρές με έναν κόμβο που έχει τη βάση του στην Ευρώπη (Λουξεμβούργο) για να διευκολυνθεί μια μεγαλύτερη αλληλεπίδραση μεταξύ των δυο κοινοτήτων.

Συμφώνησαν ότι η διασύνδεση των δυο δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, όπως συμφωνήθηκε το 2015, έχει τώρα επιτευχθεί. Σε σχέση με αυτό, αποφάσισαν να καταστήσουν την προσωρινή διευθέτηση για παροχή ηλεκτρισμού μόνιμη χωρίς περιορισμό, προστίθεται στη δήλωση. Η μεταφορά ηλεκτρισμού θα συνεχιστεί με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν.

Συμφώνησαν στον καθαρισμό εννέα περιοχών για τις οποίες υπάρχουν υποψίες πως είναι επικίνδυνες και στις δυο πλευρές του νησιού, με στόχο να εργαστούν για μια Κύπρο χωρίς νάρκες, προστίθεται.

Ως χειρονομία καλής θέλησης, ο  Ακιντζί μετέφερε την απόφαση της τ/κ πλευράς να επιστρέψει πίνακες Ελληνοκύπριων καλλιτεχνών που παρέμεναν υπό την προστασία της τουρκοκυπριακής πλευράς από το 1974, σημειώνει ο εκπρόσωπος τύπου των ΗΕ.

Παρομοίως ο  Αναστασιάδης μετέφερε στον κ. Ακιντζί την απόφαση της ελληνοκυπριακής πλευράς να δώσει οπτικές και ακουστικές ηχογραφήσεις τουρκοκυπρίων καλλιτεχνών που υπάρχουν στα αρχεία του ΡΙΚ και ανήκουν στην περίοδο πριν το 1963.

Σχόλιο:Για την Προέλαση των Κατοχικών Στρατευμάτων στη νεκρή ζώνη ο Αναστασιάδης δεν ψέλλισε απολύτως τίποτε