Ο Αξιωματικός που ξεσκεπάζει το «Έγκλημα της Ενέργειας» που γίνεται …Στις πλάτες του Ελληνικού Λαού

Ένα διαρκές έγκλημα της κυβέρνησης  στην Ενέργεια …και η Τιμωρία ενός περήφανου λαού.
Γράφει ο Αντώνης Μυλωνάκης*
Ήταν Νοέμβριος του 2019 όταν ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ  απο του βήματος της ολομέλειας προειδοποιούσε τον πρωθυπουργό για την επερχόμενη ενεργειακή κρίση πολλαπλών επιπέδων καταθέτοντας και πλήρη φάκελο αποφυγής αναλυτικά της ενεργειακής κρίσης ( ηλεκτρική ενέργεια ,φυσικό αέριο και πετρέλαιο) .
Πολλοί βουλευτές ,ίσως και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακούγοντας την ομιλία του να μην κατάλαβαν ή να μην ήθελαν να  ….καταλάβουν τι ακριβώς εννοούσε  και τι πρότεινε στη κυβέρνηση ώς άμεση λύση για τη αποφυγή της καταστροφής  που έρχεται ο Κυριάκος Βελόπουλος.
Πράγματι λίγους μήνες αργότερα η κυβέρνηση ανακοίνωνε την απόφασή της την οποία έστειλε με πλήρες φάκελο στην Ευρωπαική Επιτροπή για να τον εγκρίνει και με την οποίαν αποφάσιζε το τέλος της παραγωγής ρεύματος  με τον λιγνίτη μέχρι το 2028 και τη χρησιμοποίηση αντί αυτού τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) δηλαδή ανεμογεννήτριες , φωτοβολταϊκά κλπ .
Απορίας άξιον η βεβιασμένη απο κάθε άποψη αυτή απόφαση του πρωθυπουργού να σταματήσει τους λιγνίτες στο μείγμα της ηλεκτρικής ενέργειας που κατείχαν ώς σήμερα το 75% της συνολικής παραγωγής και έδιναν τη δυνατότητα αυτονομίας ρεύματος και μάλιστα πολύ φθηνού στη χώρα μας .
 Το αποτέλεσμα το εισπράξαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα και δεν ήταν άλλο απο αυτό που είχαμε προειδοποιήσει τη κυβέρνηση και πληρώνουμε σήμερα , ότι δηλαδή απο το φθηνότερο ρεύμα στην Ευρώπη που πλήρωναν οι Έλληνες πολίτες , θα καταντήσουν να πληρώνουν το ακριβότερο και με διαφορά , όπερ και εγένετο .
Αλλά και έτσι να ήταν τα πράγματα απο τη στιγμή που το οριστικό τέλος των λιγνιτών καθορίστηκε το 2028 ήταν εγκληματική  η απότομη αυτή και χωρίς σχέδιο απόσυρση των λιγνιτών για πολλούς λόγους.
Με δεδομένα που δεν αμφισβητούνται, η πατρίδα μας έχει λιγνιτικά αποθέματα αξίας 300 περίπου δις ευρώ και κατέχει τη πρώτη θέση μεταξύ των Ευρωπαϊκών κρατών ενώ η Πολωνία , η Γερμανία , η Ισπανία και άλλες χώρες που δεν έχουν τέτοιες δυνατότητες αλλά αγοράζουν τον λιγνίτη απο την Ελλάδα αποφάσιζαν  τη χρησιμοποίησή του τουλάχιστον μέχρι το 2050 .
Η δικαιολογία ότι η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με τη χρήση λιγνίτη κόστιζε υπερβολικά  λόγω των ποινών κυρίως  των εκπεμπομένων ρύπων διοξειδίου του άνθρακα ανά κιλοβατώρα παραγόμενης ενέργειας καταρρίφθηκε με τη χρήση ξηρού λιγνίτη με ελάχιστες εκπομπές ρύπων που εφαρμόζεται πλέον σε νέα εργοστάσια…
...όπως ο νέος σταθμός παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος Datteln  των 1100 ΜW που κατασκευάστηκε το 2020 ,βρίσκεται στη περιοχή της Βόρειας Ρημανίας Βεστφαλίας και λειτούργησε παρά το δηλωμένο σχέδιο της Γερμανικής κυβέρνησης  με οδηγίες της ΕΕ για το τερματισμό ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα στη χώρα το 2038. 
Το συμπέρασμα λοιπόν που βγαίνει είναι ότι το θέμα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργεια με απότομο αποκλεισμό των λιγνιτών δεν είναι ούτε τεχνολογικό ,ούτε περιβαλλοντικό ΑΛΛΑ καθαρά πολιτική απόφαση στα πλαίσια της σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη , μιας πολιτικής η οποία εφαρμόζεται και στην οικονομία γενικότερα με απουσία στήριξης των αδύναμων και μικρομεσαίων τσακισμένων Ελλήνων πολιτών.
Η πολιτική αυτή βέβαια συνεχίστηκε με το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο ,αφού μιά δήλωση του υπουργού των Εξωτερικών Νίκου Δένδια πρίν λίγους μήνες  απο το εξωτερικό που βρίσκονταν ,δημιούργησε αίσθηση στον κάθε υγιώς σκεπτόμενο πολίτη .
Ξαφνικά αλλά προφανώς με νόημα και στέλνοντας μηνύματα σε …φίλους και εχθρούς ο Υπουργός ανακοίνωνε ότι είναι ασύμφορη η εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου απο τη πατρίδα μας και η κυβέρνηση δεν σκέφτεται να την υλοποιήσει .
Η προειδοποίηση στον Έλληνα πρωθυπουργό για την απότομη αύξηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο χονδρικής μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 απο την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ και τον Κυριάκο Βελόπουλο δεν βρήκε φυσικά καμιά ανταπόκριση, αφού η πολιτική απόφαση του πρωθυπουργού να ακολουθεί κατά γράμμα τις εντολές του Βερολίνου και της ΕΕ  είναι  πλέον ειλημμένη και εφαρμόζεται πλήρως και σε όλα τα επίπεδα. 
Η απλή πρότασή μας  να προαγοράσει η κυβέρνηση πετρέλαιο   όπως διεθνώς προβλέπεται, με την τότε τρέχουσα (Μάρτιος του 2020)  τιμή του πετρελαίου στα 22 δολ. το βαρέλι και να το αποθηκεύσει  στους αποθηκευτικούς ταμιευτήρες της Θάσου , αλλά και να κλείσει συμβόλαια 15ετίας για αναγκαιούσες ποσότητες φυσικού αερίου σε πάμφθηνες τιμές  δεν εισακούστηκαν …
..Με αποτέλεσμα σήμερα να αγοράζουμε πετρέλαιο που ξεπερνά τα 68 δολ. το βαρέλι και φυσικό αέριο στο διεθνές χρηματιστήριο της Ελβετίας που  οι τιμές καθημερινά ανεβοκατεβαίνουν στο τριπλάσιο απο ότι ήταν πρίν έναν  με ενάμιση  χρόνο .
Τα τιμολόγια ρεύματος , του πετρελαίου και του φυσικού αερίου χτυπούν πλέον κόκκινο ,οι Έλληνες καταναλωτές με τους πενιχρούς μισθούς και τις  συντάξεις πείνας  δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε κάν πλέον στις στοιχειώδης υποχρεώσεις τους αφού την ίδια στιγμή το καλάθι της νοικοκυράς έχει ακριβύνει κατά 40% ,τα νοίκια κατά 35% και πάει λέγοντας.
Δυστυχώς τα αποτελέσματα αυτά τα εισπράττει σήμερα η Ελληνική κοινωνία ,που πληρώνει και θα πληρώνει για χρόνια το έγκλημα στην ενέργεια της κυβερνητικής πολιτικής  της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη .
 
O Έλληνας Αξιωματικός Ελικοπτεράς και Βουλευτής  Αντώνης Μυλωνάκης στέλνει τις Ευχές του στους Έλληνες Απανταχού της ΓΗΣ

* Με εκτίμηση,

Αντώνιος Μυλωνάκης. 
Βουλευτής Α’ Ανατολικής Αττικής
Elliniki-lisi-logo.png