Στην ομολογία ότι έδινε μίζες στον προφυλακισμένο πρώην διευθυντή Εξοπλισμών Αντώνη Κάντα αλλά και σε μια σειρά από αξιωματικούς, στελέχη της τότε ΓΔΕ και αξιωματούχους κρατικών αμυντικών βιομηχανιών προέβη ο 83χρονος Πάνος Ευσταθίου, αντιπρόσωπος γερμανικών εταιρειών κατασκευής οπλικών συστημάτων.
Μεγάλο μέρος από το 18σέλιδο απολογητικό υπόμνημα του κ. Ευσταθίου περιστρέφεται γύρω από τον κ. Κάντα. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο κ. Ευσταθίου, ο προφυλακισμένος πρώην διευθυντής Εξοπλισμών τον εκβίαζε για να του αποσπά χρήματα.
Ο 83χρονος παραδέχεται ότι έδωσε προμήθειες για τρία εξοπλιστικά προγράμματα: τις συμβάσεις αγοράς νέων υποβρυχίων τύπου 214 από κοινού με το συμβόλαιο αναβάθμισης παλαιότερων υποβρυχίων τύπου 214 και το πρόγραμμα των αντιαεροπορικών τύπου Asrad.
Ο Ευσταθίου υποστήριξε ενώπιον των ανακριτών ότι ήταν ο Κάντας εκείνος που τον προσέγγισε και εκβιαστικά ζήτησε χρήματα. Περιγράφει μάλιστα στο υπόμνημά του τον εξής διάλογο που είχε με τον προφυλακισμένο πρώην διευθυντή Εξοπλισμών: «O A. Κάντας, μόλις πληροφορήθηκε ως Αναπληρωτής Διευθυντής Εξοπλισμών του ΥΕΘΑ, περί της διαμορφώσεως των νέων Υ/Β, μου τηλεφώνησε και ζήτησε επίμονα να τον επισκεφθώ στο γραφείο του.
Την επομένη πήγα στο γραφείο του και μου είπε «Στα καινούργια Υ/Β, όπως πιστεύω ότι θα έμαθες, πρόκειται να τοποθετηθεί το COMBAT SYSTEM της STN ATLAS. Εγώ τι έχω»; Τότε του απήντησα «Για όνομα του Θεού. Η STN ATLAS σ’ αυτή την υπόθεση είναι υποκατασκευαστής του υποκατασκευστή στη Γερμανία. Γιατί να πληρωθείς; Τότε ο Α. Κάντας, απειλώντας να βλάψει εμένα και την ανάληψη του έργου από την εταιρεία STN ATLAS που εκπροσωπούσα, μου είπε: «Εφόσον διαφωνείς, εμείς- υπονοώντας ότι ο ίδιος επηρέαζε την ιεραρχία- μπορούμε να διαλέξουμε άλλα οπλικά συστήματα, αμερικάνικα ή γαλλικά».
Ο Ευσταθίου υποστηρίζει ότι ο ίδιος και η γερμανική STN Atlas έλαβαν την απόφαση να πληρώσει μίζα στον κ. Κάντα «προ του σοβαρού κινδύνου να χάσει η STN ATLAS το πρόγραμμα, καθώς ο Α. Κάντας, εκ της ιδιότητάς του και των διασυνδέσεών του, ήταν απολύτως σε θέση να δημιουργήσει καθυστερήσεις, προσκόμματα και ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής».
Για την προμήθεια των υποβρυχίων, ο 83χρονος Πάνος Ευσταθίου υποστηρίζει ότι κατέβαλε χρήματα, καθ’ υπόδειξη της εταιρείας STN ATLAS, στους εξής:
1) Τον Παναγιώτη Παπαθανασίου (Π.Ν.), ο οποίος έλαβε ποσό 150.000- 200.000 ευρώ περίπου για πληροφορίες που παρείχε στην STN ATLAS σχετικά με ανταγωνίστριες εταιρείες.
2) Τον Κωνσταντίνο Τζιώτη (Π.Ν.), ο οποίος έλαβε ποσό 150.000- 200.000 ευρώ περίπου για τη συνδρομή του στην επιλογή του συστήματος ως εμπειρογνώμων- μηχανικός.
3) Τον Αλέξανδρο Μαδωνή (Π.Ν.), ο οποίος έλαβε ποσό 150.000- 200.000 ευρώ περίπου για την παροχή συμβουλών προς την εταιρεία STN ATLAS.
4) Τον Γιώργο Θεοδωρουλάκη (Π.Μ.- πρώην Α/ΓΕΝ), ο οποίος έλαβε ποσό 300.000 ευρώ περίπου για την παροχή συμβουλών προς την εταιρεία STN ATLAS.
«Δυστυχώς, με την πάροδο του χρόνου δεν δύναμαι να θυμηθώ άλλα ονόματα», τόνισε ενώπιον των ανακριτών ο Ευσταθίου επισημαίνοντας ότι παρέχει στην ελληνική Δικαιοσύνη την ανεπιφύλακτη συναίνεσή του για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του στην Ελβετία και στην Μ. Βρετανία.Οπλικό σύστημα τύπου Asrad
Για το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα ο κ. Ευσταθίου παραδέχεται ότι έδωσε μίζα στον Κάντα που αντιστοιχούσε στο 1% του συνολικού ύψους της προμήθειας.
Ο 83χρονος έμπορος όπλων τονίζει και πάλι ότι έπειτα από υπόδειξη των υπευθύνων της γερμανικής εταιρείας κατέβαλε χρήματα και στους εξής:
1) Τον Γιώργο Σκάρλα (ΕΒΟ), ο οποίος έλαβε ποσό 300.000 ευρώ περίπου για τη διαμεσολάβησή του και επαφές που έκανε υπέρ της STN ATLAS σε πρόσωπα με μεγάλη επιρροή, όπως ήταν ο Π. Νικολαΐδης.
2) Τον Ελευθέριο Ψευδοοικονόμου (ΓΔΕ) ο οποίος έλαβε ποσό 100.000 ευρώ περίπου για την παροχή συμβουλών προς την εταιρεία STN ATLAS.
3) Τον Ιωάννη Χριστογιάννη (ΓΔΣ), ο οποίος έλαβε ποσό 50.000 ευρώ περίπου για την παροχή συμβουλών προς την εταιρεία STN ATLAS.
4)Τον Κωνσταντίνο Παναγιωτάκη (Πρώην Α/ΓΕΣ), ο οποίος έλαβε ποσό 100.000 ευρώ περίπου, επειδή μετά την αποστρατεία του παρεκλήθη, υπό την ιδιότητα του εμπειρογνώμονος στα αντιαεροπορικά όπλα, να εκπονήσει μελέτη εργονομίας και εγκαταστάσεως του ASRAD επί οχήματος 4×4 HUMMER, καθώς επίσης τυχόν βελτιώσεις του ASRAD κατά τη διάρκεια παραγωγής του συστήματος. Οι προτάσεις βελτιώσεων του κ. Παναγιωτάκη υιοθετήθηκαν από την STN ATLAS και έγιναν κατά την παραγωγή του ASRAD. Εξ’ όσων γνωρίζω έχουν εφαρμοστεί στα ASRAD του Γερμανικού Στρατού.
5) Τον Βασίλη Δημητριάδη (Υ/Π), ο οποίος έλαβε ποσό 150.000 ευρώ περίπου για την παροχή συμβουλών προς την εταιρεία STN ATLAS.
6) Τον Δημήτριο Τσιλινίκο, ο οποίος έλαβε εν αποστρατεία ποσό 100.000 ευρώ περίπου για την παροχή συμβουλών προς την εταιρεία STN ATLAS.
«Δυστυχώς, με την πάροδο του χρόνου δεν δύναμαι να θυμηθώ άλλα ονόματα», είπε και γι’ αυτή την υπόθεση ο Ευσταθίου.
Διαβάστε εδώ το απολογητικό υπόμνημα του 83χρονου Ευσταθίου
protothema.gr