Στον εντοπισμό ραδιοεπικοινωνιών που ενδέχεται να σημαίνουν προετοιμασίες για μια ακόμη δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, προχώρησαν οι αρχές της Ιαπωνίας.
Ωστόσο, όπως σημειώνει πηγή της ιαπωνικής κυβέρνησης, οι ραδιοεπικοινωνίες δεν συνοδεύονταν με αλλαγή των εικόνων που κατέγραφαν οι δορυφόροι στα πεδία δοκιμών, συμπληρώνοντας πως οι πληροφορίες που έχουν μέχρι στιγμής «δεν αρκούν για να ειπωθεί με βεβαιότητα εάν επίκειται άμεσα νέα δοκιμή».
Το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo μετέδωσε αργά τη Δευτέρα ότι η ιαπωνική κυβέρνηση τέθηκε σε κατάσταση επαγρύπνησης μετά τον εντοπισμό αυτών των ραδιοεπικοινωνιών, που υποδεικνύουν ότι μια νέα δοκιμή ίσως γίνει εντός ημερών. Όμως το πρακτορείο σημείωσε ότι τα σήματα μπορεί κάλλιστα να σχετίζονταν με χειμερινά γυμνάσια του στρατού της Βόρειας Κορέας.
Επίσης, το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap της Ν. Κορέας, επικαλούμενο μια πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση στη Σεούλ, μετέδωσε ότι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας κατέγραψαν το τελευταίο διάστημα ενδείξεις πως ίσως επίκειται νέα εκτόξευση πυραύλου κι έδωσαν εντολή για αυξημένη επαγρύπνηση.
Ερωτηθείς σχετικά με τα δημοσιεύματα αυτά ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο συνταγματάρχης Ρόμπερτ Μάνινγκ, είπε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τη Βόρεια Κορέα. «Σε αυτό το στάδιο πρόκειται για μια προσπάθεια με αιχμή του δόρατος τη διπλωματία, η οποία υποστηρίζεται από στρατιωτικές επιλογές», είπε ο Μάνινγκ και πρόσθεσε ότι «η συμμαχία» της Ουάσινγκτον και της Σεούλ «παραμένει ισχυρή και ικανή να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση ή επίθεση της Βόρειας Κορέας».
Δύο πηγές προσκείμενες στην αμερικανική κυβέρνηση ενήμερες για τον φάκελο που αφορά τις βορειοκορεατικές δραστηριότητες είπαν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για στοιχεία που να δείχνουν πως η Πιονγκγιάνγκ θα προχωρήσει σύντομα σε νέα δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου, αλλά πρόσθεσαν πως δεν θα εξέπληττε την Ουάσινγκτον μια τέτοια εξέλιξη.
Στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ σημειώνουν ότι η Βόρεια Κορέα στο παρελθόν έχει στείλει παραπλανητικά σήματα που υποδείκνυαν πως προετοιμαζόταν για δοκιμές, εν μέρει για να αποκρύψει τις πραγματικές προετοιμασίες και εν μέρει για να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά των αμερικανικών και συμμαχικών υπηρεσιών πληροφοριών.r