Τα όσα συνέβησαν από το τουρκικό κατοχικό καθεστώς κατά τη διάρκεια της αντικατοχικής εκδήλωσης του Δήμου Αμμοχώστου χθες στη Δερύνεια είναι καταδικαστέα, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.
Μέσα από αυτή την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη, ένα από τα βασικά δεδομένα, και χαίρομαι που αυτή η βασική θέση της δικής μας πλευράς για συνέχιση, μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναγνωρίζεται.
Μέσα από τις δημόσιες δηλώσεις του ΓΓ των ΗΕ αλλά και όσων λέχθηκαν και στην κατ΄ιδίαν συνάντηση, στη διμερή που είχαμε, αλλά και στη διευρυμένη στην παρουσία του Τουρκοκύπριου ηγέτη, έχει ξεκαθαρίσει ότι – δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, σε σχέση με τον επιδιωκόμενο στόχο- έχουν διαγραφεί οι όποιες σκιές σε σχέση με τα δύο κράτη, οι οποιεσδήποτε άλλες μορφές λύσης εκτός του κουτιού. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, λαμβάνοντας υπόψη ότι υπήρχαν ερωτηματικά, υπήρχαν αμφιβολίες που εκφράζονταν από κάποιους με αφορμή την προσέγγιση της Τουρκίας σε σχέση με τον επιδιωκόμενο στόχο.
Και, θεωρώ, ότι όλα αυτά σχετίζονται, οι παρακαταθήκες, και με την προσπάθεια που γίνεται σήμερα, μια προσπάθεια που έχει εντατικοποιηθεί μετά την αναχώρηση του ΓΓ των ΗΕ. Ήδη, βρισκόμαστε σε τεχνοκρατικό επίπεδο σε επαφή με τα ΗΕ για να προετοιμαστεί η διευρυμένη διάσκεψη, το ίδιο και με την ΕΕ, και θα συνεχίσουμε καθ΄όλη τη διάρκεια του Αυγούστου να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση που προανέφερα».
Κληθείς να αναφερθεί στην παρενόχληση από drones στη Δερύνεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «πρώτα και πάνω από όλα καταδικάζω τέτοιου είδους ενέργειες, νομίζω πρώτη φορά γίνεται να υπάρχει αυτή η παραβίαση, ειδικότερα κατά την αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου.
Υπάρχει και μια άλλη διάσταση. Δεν ήταν μόνο τα drones. Εκείνο που εγώ πρόσεξα χθες, για πρώτη φορά τουλάχιστον, παρευρίσκομαι σε αυτή την εκδήλωση από την περίοδο που ήμουν και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Υπουργός Εξωτερικών, ήταν η πρώτη φορά που στην αρχή της εκδήλωσης είχαμε τουρκικά εμβατήρια τα οποία ακούγονταν, ήταν ένας τρόπος να παρενοχλήσουν την εκδήλωση.











