Πανηγυρική Ομιλία του Στρατηγού ε.α. Μιχαήλ Κωσταράκου στο πλαίσιο διαδικτυακής εκδήλωσης του Ινστιτούτου για την προβολή και ανάπτυξη της Μάνης “ΌΜΟΙΟΙ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ” (www.homoioimanis.com) για την συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της επανάστασης του 1821.
Στον αγώνα του 1821 το Έθνος πήρε τα όπλα και πολέμησε, αντιμετωπίζοντας τα τουρκικά στίφη, έναν από τους φοβερότερους στρατούς της εποχής. Στον Αγώνα αυτό έπρεπε να μπορεί να στηρίζεται σε ένα στρατιωτικό επαγγελματικό κομμάτι που ήταν εξοικειωμένο με τον πόλεμο και τον θάνατο και θα επωμιζόταν το βάρος του αγώνα, τουλάχιστον αρχικά και δεν θα τρόμαζε, ούτε θα φοβόταν ή θα απογοητευόταν.
Οι ένοπλες ομάδες των κλεφταρματολών και οι Μανιάτες που συνιστούσαν μόνιμο στρατιωτικό επαγγελματικό σώμα, βοήθησαν στην επαγρύπνηση του ελληνικού λαού, στην προετοιμασία του, και στην εκπαίδευση του και ηγήθηκαν στο ξεσηκωμό του, όταν ήρθε ο καιρός της Επανάστασης.
Οι Μανιάτες συνιστούν τη μόνη πολεμικά αξιόπιστη δύναμη στη Πελοπόννησο. Η Μανιάτικη κοινωνία είναι μια αρρενογονική στρατιωτική δημοκρατία που αποκλειστική απασχόληση έχει τον πόλεμο.
Είναι μοιρασμένη σε πατριές και μετράει τη δύναμη της σε τουφέκια που στις παραμονές του αγώνα ανέρχονται σε 8.500 τουφέκια. Κανένα κίνημα των Ελλήνων επί Τουρκοκρατίας δεν γίνεται χωρίς προσυνεννόηση με τους Μανιάτες και χωρίς τη συμμετοχή τους.
Η συμμετοχή των Μανιατών ήταν πάντα καθοριστική σε όλες τις εξεγέρσεις των υποδούλων διότι ήταν οι μόνοι που τολμούσαν να αντιμετωπίσουν τους Τούρκους στις πρώτες αψιμαχίες.
Αν και Θεσσαλονικιός ο Στρατηγός καταγόμενος απο τη Μάνη είναι επίσημα και Μανιάτης …ο Δήμος Ανατολικής Μάνης ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τίμησε τον Επίτιμο Αρχηγό του ΓΕΕΘΑ ανακηρύσσοντας τον σε Επίτιμο Δημότη του.
Έτσι νίκησαν οι Έλληνες και απελευθερώθηκαν. Το Έθνος ξαναγεννήθηκε για μία ακόμα φορά. …Ολόκληρη η Πανηγυρική Ομιλία του Στρατηγού στη… “Συνέλευση των Ομοίων”
[pdf]https://veteranos.gr/wp-content/uploads/2021/03/a6d188_b6a332f400a446e584f5d69b6c65cddc.pdf[/pdf]