Η σύμβαση για το πρόγραμμα μαζικής παραγωγής των τηλεκατευθυνόμενων βλημάτων επιφανείας- επιφανείας «Ατματζά», που υπογράφτηκε μεταξύ της αμυντικής βιομηχανίας της προεδρίας και την ανώνυμης εταιρίας Roketsan, την περασμένη χρονιά πραγματοποιήθηκε με επιτυχία …
..H πρώτη βολή ανθυποβρυχιακής άμυνας, στα πλαίσια του προγράμματος MİLGEM (Εθνικά σκάφη), από το κατασκευασθέν πλοίο TCG KINALIADA (F-514). Ο πύραυλος «Ατματζά» σχεδιάζεται το δεύτερο εξάμηνο του 2020 να εισέλθει στη δομή.
Το πρόγραμμα «Ατματζά» ξεκίνησε από την ανάγκη να αναπτυχθεί ένας πύραυλος επιφανείας – επιφανείας, στις πλατφόρμες MİLGEM των Ναυτικών δυνάμεων. Το σύστημα ελέγχου πυρός και οι άλλοι εξοπλισμοί των πυραύλων «Ατματζά», αναπτύχθηκαν από την Aselsan με εγχώριες δυνατότητες.
Στο πλαίσιο της υπογραφείσας σύμβασης, η μαζική παραγωγή πυραύλων θα πραγματοποιηθεί από τη Roketsan, καθώς και το σύστημα ελέγχου πυρός μαζί με τον απαραίτητο εξοπλισμό και τα εφεδρικά υλικά. Τα παραγόμενα συστήματα θα ενσωματωθούν στην πλατφόρμα 1ης Κλάσης των MILGEM. Ο πύραυλος «Ατματζά», φέρει την ιδιαιτερότητα ότι είναι ο πρώτος θαλάσσιος πύραυλος της Τουρκίας.
Έρχεται ο εφιάλτης των πλοίων
Στο πλαίσιο του οράματος του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού για την εθνικοποίηση των όπλων εναντίον σκαφών, δόθηκε ο διαγωνισμός στη ROKETSAN με το πρόγραμμα «Ατματζά», που η Τουρκία θα κερδίσει το πλέον προηγμένο πύραυλο κυνηγό στον κόσμο.
Ο πύραυλος, ο οποίος θα έχει ανώτερα χαρακτηριστικά από τους πυραύλους Exocet και Harpoon, θα χρησιμοποιηθεί σε στόχους στη θάλασσα και σε απόσταση, τουλάχιστον 200 χιλιομέτρων.
Ο πύραυλος «Ατματζά» ο οποίος θα είναι εξοπλισμένος και με Data-link, ενώ θα είναι εν κινήσει, θα επιτρέπει την εξ αποστάσεως επικαιροποίηση του στόχου. Ο «Ατματζά» σχεδιάζεται ν’ αναπτυχθεί όχι μόνο από πλοίο σε πλοίο αλλά και από πλοίο σε ξηρά.
Οι πρώτες δοκιμαστικές βολές πραγματοποιήθηκαν πέρυσι με τον πύραυλο «Ατματζά», που τροφοδοτείται με κινητήρες TR40, οι οποίοι χρησιμοποιούνται επίσης σε πυραύλους SOM.
Ο πύραυλος «Ατματζά» θα χρησιμοποιηθεί στις κορβέτες κλάσεως Milgem, οι οποίες έχουν εξοπλιστεί με το σύστημα διαχείρισης GENESİS, που αναπτύχθηκε από τη HAVELSAN, καθώς και στις φρεγάτες κλάσεως Gabya. Επιπλέον, στόχος είναι να εξοπλιστούν με πυραύλους «Ατματζά» και άλλα πλοία και υποβρύχια, που χρησιμοποιούν το σύστημα πυραύλων Harpoon.
«Ατματζά» απέναντι στον «HARPOON»
Ο πύραυλος «Ατματζά», ο οποίος σχεδιάζεται να είναι παρόμοιος με τον πύραυλο Exocet, θα έχει τα χαρακτηριστικά του συστήματος HARPOON Block II ως αποτέλεσμα της ληφθείσας απόφασης και θα είναι ακόμη πιο ανώτερος, ως αποτέλεσμα των συστημάτων που θα αναπτυχθούν.
Το βεληνεκές του πυραύλου «Ατματζά» έχει προγραμματιστεί να είναι 120 μίλια (190+ χλμ). Ο πύραυλος θα έχει επίσης μια δυνατότητα Data-Link.
Ο πύραυλος εκτός των ναυτικών στόχων, θα χρησιμοποιηθεί και εναντίον χερσαίων στόχων. Μετά τις πραγματοποιηθείσες διαπραγματεύσεις, ξεκίνησαν μελέτες για διάφορα μοντέλα του πυραύλου.
Οι σύμμαχοι μας περνούν δυσκολίες στην πώληση όπλων προς εμάς
Πολλά στοιχεία επιφανείας και υποβρύχια που βρίσκονται στη δομή του ΤΠΝ, χρησιμοποιούν το πυραυλικό σύστημα HARPOON ως το κύριο οπλικό σύστημά τους. Τα πρόγραμμα MİLGEM που ξεκίνησε στο πλαίσιο των αναγκών, στην απόφαση προμηθειών, πολλά προβλήματα αντιμετωπίστηκαν κατά την αγορά του συστήματος HARPOON. Αυτό οδήγησε τους στρατιωτικούς και πολιτικούς φορείς λήψης αποφάσεων σε προφυλάξεις.
Οι εργασίες για την εγχώρια λειτουργία του κινητήρα συνεχίζονται από τον όμιλο Kale Havacılık. Ο κινητήρας πάνω στον οποίο εργάζεται η Kale Aviation, θα είναι ανώτερος από το τρέχον TR40. Οι μελέτες επικεντρώνονται στον κινητήρα με ευαισθησία. Αναφέρεται ότι υπάρχουν προβλήματα κατά καιρούς στο εφοδιασμού κινητήρα από τη Γαλλία.
Ωστόσο, αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται στον εφοδιασμό και τα απαραίτητα συστήματα, προσπαθούν να ξεπεραστούν μετά την ανάπτυξη πολιτικών και στρατιωτικών σχέσεων.
Ο πύραυλος «Ατματζά», για την προσβολή σκαφών μάχης αλλά και πλοίων μεταφοράς, θα χρησιμοποιήσει τεχνολογία καθοδήγησης και θα φέρει ένα νέο σύστημα επίθεσης στο στόλο.
Οι εργασίες του πυραύλου «Ατματζά», που σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί το 2020, έχουν πλησιάσει στο τέλος. Με την ολοκλήρωση του συστήματος, θα ενσωματωθεί στα εθνικά πολεμικά πλοία.
Πηγή :Τουρκική εφημερίδα STAR της 18 Απριλίου 2020