Ο Τραμπ μίλησε με τουρκικά επιχειρήματα για το θέμα των S-400

Eίχε δίκαιο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έλεγε ότι ο Αμερικανός ομόλογος του έχει διαφορετικές απόψεις από άλλους αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον για την πρόθεση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400.

Την ώρα που η Γερουσία είναι πλέον καζάνι που βράζει έναντι της πορείας που ακολουθεί η Τουρκία τα τελευταία χρόνια, ο Ντόναλτ Τραμπ από την Οσάκα εμφανίστηκε πολύ κατανοητικός και διαλλακτικός έναντι του Τούρκου Προέδρου για τον θέμα των S-400.

«Eίναι μια περίπλοκη κατάσταση επειδή δεν επέτρεψαν στον Πρόεδρο να πάρει τους πυραύλους Patriot. Συνεπώς όταν αγόρασε τους άλλους, τους S-400 προφανώς τους χρειαζόταν. Όμως ο Ομπάμα δεν του επέτρεψε να τους αγοράσει προτούν κλείσει συμφωνία να αγοράσει άλλους πυραύλους. Τους αγοράζει λοιπόν και ξαφνικά εμείς του λέμε «μπορείς να αγοράσεις τους πυραύλους μας. Δεν κάνεις τέτοιες δουλειές. Δεν είναι καλό», ανέφερε ο Τραμπ.

Σε μία μόνο απάντηση, ο Αμερικανός Πρόεδρος αποτύπωσε την ουσία της τουρκικής επιχειρηματολογίας για την απόφαση της Άγκυρας να προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών πυραύλων.

Bέβαια τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Το 2013 ο Ερντογάν είχε εκφράσει το ενδιαφέρον της χώρας του για αγορά των πυραύλων Patriot. Η Κυβέρνηση Ομπάμα ήταν θετική, ωστόσο η Τουρκία επέμεινε στο να γίνει μεταφορά της τεχνολογίας παραγωγής των πυραύλων στην Τουρκία. Κάτι που δεν αποδέχθηκε η Κυβέρνηση Ομπάμα και έτσι η συμφωνία δεν κατέστη εφικτή.

Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος εμφανίστηκε δικαιωμένος στις δηλώσεις του.

“Ακούσαμε από Τραμπ ότι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας δεν θα επιβληθούν. Συμφωνήσαμε με τη Ρωσία με τους καλύτερους όρους. Στο θέμα των κυρώσεων ο κ. Τραμπ το ξεκαθάρισε. Ακούσαμε ειδικά από αυτόν ότι τέτοιο πράγμα δεν θα γίνει”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αίσθηση προκάλεσε πάντως η επιμονή δημοσιογράφων να ρωτούν τον Ερντογάν κατά πόσο οι πύραυλοι S-400 θα τοποθετηθούν στην Ανατολική Μεσόγειο για να προστατέψουν τα γεωτρύπανα της Τουρκίας με τον Τούρκο Πρόεδρο να απαντά «ας τους πάρουμε πρώτα και θα δούμε».

Η έκβαση της συνάντησης στην Οσάκα κρίνεται εκ πρώτης όψεως με θετικό πρόσημο για την Άγκυρα. Το τι θα γίνει και κατά πόσο η Ουάσιγκτον θα κάνει τα στραβά μάτια σε αυτή την αγορά, θα αποφύγει τις κυρώσεις και παράλληλα θα κρατήσει την Τουρκία στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35, παραμένει επί του παρόντος άγνωστο.

ΠΗΓΗ alphanews