Ο Τρόμος επιστρέφει στο Αιγαίο…Βγαίνουν κατά σμήνη οι Δελτάδες της 114ΠΜ

Επιστρέφουν κατά σμήνη οι Δελτάδες στο Αιγαίο και η παρουσία τους θα γίνει ξανά ο Εφιάλτης των Τούρκων χειριστών των F-16 Βετεράνων ,ενώ θα ο τρόμος θα κυριαρχήσει στους νεαρούς και άπειρους νέους Χειριστές της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας

Όταν το 1988  άρχισαν να φτάνουν στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα τα πρώτα γαλλικά Μirage από την παραγγελία των  συνολικά 40 μαχητικών, προκάλεσαν τεράστιο πονοκέφαλο στην τουρκική πολεμική αεροπορία.

Είχε να αντιμετωπίσει ένα άγνωστο αεροσκάφος το οποίο όπως αποδείχθηκε «έκανε τη διαφορά» στην  κλειστή Αερομαχία  πάνω από το Αρχιπέλαγος.

Δώδεκα χρόνια αργότερα το 1990 , η ανησυχία της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας  μετατράπηκε σε εφιάλτη με την απόκτηση από την Πολεμική μας Αεροπορία της αναβαθμισμένης έκδοσης 2000-5 mk II. Aγοράστηκαν 15 τέτοια Mirage και αναβαθμίστηκαν ακόμη 10 από τα ήδη υπάρχοντα.

Με τους άριστα εκπαιδευμένους Έλληνες πιλότους στα κόκπιτ, τα  Ελληνικά  «δίλιτρα»  της ΠΑ κυριαρχούν κατά κράτος έναντι των τουρκικών στο Αιγαίο, ειδικά στις «κλειστές» αερομαχίες εξαιτίας της αεροδυναμικής που προσδίδει στο μαχητικό το σχήμα Δ στις πτέρυγές του.

Όμως το πιο μεγάλο πλεονέκτημα των «Δελτάδων » δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι μεταφέρουν δύο στρατηγικά όπλα τα οποία μπορούν να επιφέρουν καταστροφικά πλήγματα στις εχθρικές δυνάμεις.

Είναι οι στρατηγικοί πύραυλοι μεγάλης εμβέλειας SCALP EG, με βεληνεκές που ξεπερνά σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες τα 500 χλμ, ικανοί να πλήξουν κάθε στόχο στην επιφάνεια με δυνατότητα να τρυπήσουν σκυρόδεμα πάχους 6 μέτρων και ακρίβεια 2 μέτρων!

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει εναν άγνωστο αριθμό πυραύλων cruise τυπού Scalp-EG , με βεληνεκές εώς &  τα 500χιλιόμετρα .
Ο Συγκεκριμένες πύραυλος ειναι δύσκολα ανασχέσιμος απο την εχθρική αεράμυνα και μπορεί να εκτοξευθεί μόνο απο τα Α/Φ τύπου Mirage 2000-5 .

Η Ανάσχεση του πυραύλου ειναι τρομερά δυσκολή απο ενα σύστημα που λειτουργεί αυτονομά χωρίς προστασία απο Μεση και χαμηλή ζώνη αντιαεραπορικών όπλων οπώς θα είναι οι Τουρκικοί S400 καθώς δεν θα ειναι διασυνδεδεμένοι με το υπόλοιπό σύστημα αεράμυνας της Τουρκίας λόγω περιορισμών του ΝΑΤΟ.

Το δεύτερο φονικό όπλο των Mirage είναι  τα βλήματα ναυτικής κρούσης αέρος-επιφανείας EXOCET AM39 με βεληνεκές έως και 70 χλμ και δυνατότητα να προσεγγίζουν το πλοίο-στόχο σε χαμηλό ύψος ακόμα και μόλις 3 μέτρων από τη θάλασσα καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την αντιμετώπισή τους.

Τα χρόνια που πέρασαν απο το 1990 μέχρι και  Σήμερα Η πολεμική αεροπορία το πολέμησε αφού η ροή των Ανταλλακτικών είχε σταματήσει …Αλλά όλα φαίνεται να έχουν Τελειώσει με τους Δελτάδες  και μετά τη συμφωνία με τους Γάλλους ,τα Δίλιτρα της Ελλάδος  επιστρέφουν κατά σμήνη στο Αιγαίο …


Αυτός που λέει αυτά δεν είναι τυχαίος …Έχει ψηφιστεί ο καλύτερος χειριστής του ΝΑΤΟ στο TLP του 2018


Διάφορα Άρθρα