Ο ΥΠΕΞ της Κύπρου Χριστοδουλίδης δηλώνει… Κλείδωσε η Παρουσία της Exxon στην Κυπριακή ΑΟΖ

«Η χθεσινή ανακοίνωση κλειδώνει την παρουσία της ExxonMobil στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στην Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα και για εμάς αυτή είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη γεωπολιτικής διάστασης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» !

Όσο για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ερευνητικής γεώτρησης της εταιρείας στον στόχο «Γλαύκος-1» του τεμαχίου 10, ότι έχει εντοπιστεί ποσότητα φυσικού αερίου μεταξύ 5,5 και 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών, υπογραμμίζοντας όμως ότι αυτή τη στιγμή το μήνυμα που εκπέμπεται είναι «η ανάγκη να μείνουμε προσγειωμένοι και να μην προχωρούμε σε μεγάλες δηλώσεις, ειδικότερα σε σχέση με την οικονομική πτυχή αυτού του αποτελέσματος».

«Ήταν μια σημαντική μέρα για την Κύπρο, μια σημαντική μέρα για την Ανατολική Μεσόγειο και μια σημαντική μέρα για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια στιγμή θέλω με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο να δηλώσω -μακριά από θριαμβολογίες, μακριά από μεγαλόστομες διακηρύξεις- ότι παραμένουμε προσγειωμένοι και επικεντρωμένοι στη υλοποίηση του ενεργειακού μας σχεδιασμού, έχουμε κάποιους ξεκάθαρους στόχους, για τους οποίους εργαζόμαστε πολύ μεθοδικά.

Θεωρούμε ότι η Ανατολική Μεσόγειος και όχι μόνο η Κύπρος μέσα από τη συνεργασία των κρατών της περιοχής μπορεί να αναπτυχθεί ως μια βασική ενεργειακή περιοχή και μέσα σε αυτό το πλαίσιο να επωφεληθούν τα κράτη της περιοχής, αλλά να επωφεληθεί η ίδια η ΕΕ, αφού δύναται να αναπτυχθεί ως ένας εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος για την ίδια την Ευρώπη […]

Υπουργείο Εξωτερικών, Λευκωσία, Κύπρος

Το πιο σημαντικό, ειδικά στην παρούσα φάση, είναι να παραμείνουμε προσγειωμένοι, μακριά από μεγάλα λόγια και να συνεχίσουμε αυτό που εδώ και καιρό κάνουμε. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε από τα θετικά αποτελέσματα, είτε αυτά αφορούν την γεωπολιτική διάσταση -όλοι την αναγνωρίζουν- αλλά πολύ περισσότερο και την οικονομική διάσταση», εξήγησε ο υπουργός.

Γνωστοποίησε, δε, ότι «αυτή τη στιγμή συζητείται ένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης για να δημιουργηθεί ένα ταμείο υδρογονανθράκων, που θα ασχολείται με τα όποια οικονομικά έσοδα από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων και αυτά κατά κύριο λόγο, όταν έλθουν, θα αφορούν επενδύσεις και πολύ περισσότερο επενδύσεις για τις μελλοντικές γενιές», καθώς «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας δημιουργηθεί εντύπωση ότι λόγω των χθεσινών ανακοινώσεων μπορούμε να οδηγηθούμε σε παλιές συμπεριφορές και πρακτικές, οι οποίες μας οδήγησαν σε μια τραγική κατάσταση πραγμάτων, που κληθήκαμε να διαχειριστούμε το 2013».

«Πολύ καλή η ποιότητα του κοιτάσματος και υψηλές οι προοπτικές αξιοποίησής του»

Σε ό,τι αφορά τα βήματα που θα ακολουθήσουν τις χθεσινές ανακοινώσεις της ExxonMobil ο κ. Χριστοδουλίδης διευκρίνισε ότι η εταιρεία, βάσει του συμβολαίου που έχει υπογράψει με την Κυπριακή Δημοκρατία, θα πρέπει εντός 30 ημερών να ενημερώσει αν θα προχωρήσει σε επιβεβαιωτική γεώτρηση και -αν ναι- τότε θα πρέπει να το πράξει εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου.

«Οι εκτιμήσεις μας, στη βάση πάντα της ενημέρωσης που έχουμε, είναι ότι ενδεχομένως να χρειαστεί επιβεβαιωτική γεώτρηση και ενδεχομένως να δώσει και κάποια καλύτερα αποτελέσματα από τις εκτιμήσεις που ακούσαμε εχθές», είπε, παρατηρώντας ότι «τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν και «κλειδώνουν» την Exxon έναν από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς κολοσσούς».

Σχετικά με την ποσότητα και ποιότητα του κοιτάσματος ανέφερε: «Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από την εταιρεία και η ποιότητα του κοιτάσματος είναι πολύ καλή και οι προοπτικές για αξιοποίησή του είναι πάρα πολύ υψηλές, άρα υπάρχει αυτή η θετική προσέγγιση από την πλευρά της εταιρείας και είναι κάτι που μας ικανοποιεί, είναι μια σημαντική πτυχή της χθεσινής ανακοίνωσης.

Φαίνεται από την ενημέρωση που είχαμε χθες από τον ίδιο τον αντιπρόεδρο της Exxon, ο οποίος ήλθε στην Κύπρο για να ενημερώσει τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και να προβεί ακολούθως σε δηλώσεις με τον υπουργό Ενέργειας, ότι υπάρχει αυτή η θετική προοπτική».

«Ενδιαφέρον και για άλλα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ»

Ερωτηθείς σχετικά με τις πρωτοβουλίες που δρομολογεί η εξέλιξη στον ενεργειακό σχεδιασμό της Κύπρου, ο κ.Χριστοδουλίδης εξήγησε: «Έχουμε συγκεκριμένο σχεδιασμό που αφορά και την εταιρεία, υπάρχει ένα ενισχυμένο ενδιαφέρον που μας κοινοποιήθηκε και χθες μετά τα αποτελέσματα, γενικότερα και για άλλα τεμάχια στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.