Ολοκληρώθηκε η αεροναυτική άσκηση «Ευνομία» μεταξύ Ρόδου -Κύπρου (φωτό & video)

Οι αεροναυτικές επιχειρήσεις Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας και Γαλλίας για την ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, προκαλούν εκνευρισμό στην γείτονα. Γαλλικά Ραφαλ  όργωσαν  τον ουρανό.

Επίκεντρο της συμμαχικής άσκησης, μέρος της θαλάσσιας περιοχής που έβαλε στο μάτι η Τουρκία, μέσω της παράνομης τουρκο-λυβικής συμφωνίας.

Η άσκηση των συμμαχικών δυνάμεων,πραγματοποιήθηκε στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ρόδου και Κύπρου, τόσο σε διεθνή θαλάσσια ύδατα όσο και εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Στις κοινές αεροναυτικές επιχειρήσεις έλαβαν μέρος ελληνικές και ιταλικές φρεγάτες καθώς και γαλλικά μαχητικά και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας.

Κατά τη διεξαγωγή της άσκησης, συμμετείχαν η ελληνική φρεγάτα «Σαλαμίς», η ιταλική φρεγάτα «Libeccio», με τα οργανικά τους ελικόπτερα, υποβρύχιο του ΠΝ της Ελλάδας, το ΠΑΘ «Ιωαννίδης» από την Εθνική Φρουρά, Ομάδες Υποβρυχίων Καταστροφών από Ελλάδα και Κύπρο, ελικόπτερο AW-139 και UAV της Εθνικής Φρουράς, ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών, τύπου Rafale της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας (ΠΑ) καθώς και αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης EWAC και 6 αεροσκάφη τύπου F-16, της Πολεμικής Αεροπορία της Ελλάδας

Η Εθνική Φρουρά συμμετέχει με τα περιπολικά ανοικτής θάλασσας Ιωαννίδης, Αμμόχωστος και Γεωργίου, UAV, ελικόπτερο Agusta Westland και ομάδα της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών.

Η τετραμερής άσκηση η οποία ξεκίνησε την Δευτέρα και ολοκληρώθηκε σήμερα, σχεδιάστηκε από τα Υπουργεία Αμυνας και τα Στρατιωτικά Επιτελείας των 4 χωρών.

Στόχος της, η ενίσχυση του επιπέδου επιχειρισιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συντονισμού μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των 4 χωρών.