Νέα ένταση καταγράφηκε στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο την 13η Μαΐου 2026, με την παρουσία οπλισμένων τουρκικών μαχητικών να ενεργοποιεί άμεσα τα αντανακλαστικά της ελληνικής αεράμυνας.
Συγκεκριμένα, ένας σχηματισμός δύο τουρκικών F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών, συνοδευόμενος από ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας τύπου ATR-72.
Το ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο της ημέρας ήταν ότι τα δύο F-16 ήταν οπλισμένα, ανεβάζοντας το επίπεδο επικινδυνότητας της πρόκλησης.
Τα τουρκικά μαχητικά προχώρησαν σε συνολικά πέντε παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, ενώ καταγράφηκαν και δύο παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.
Η απάντηση της ελληνικής πλευράς ήταν άμεση και αποφασιστική. Μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας απογειώθηκαν για την αναχαίτιση των τουρκικών αεροσκαφών, προχωρώντας σε διαδικασίες αναγνώρισης και αναχαίτισης σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.
Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι η αναχαίτιση πραγματοποιήθηκε απέναντι σε οπλισμένα μαχητικά, κάτι που απαιτεί αυξημένο επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας και υψηλό βαθμό επαγγελματισμού από τα ελληνικά πληρώματα.
Παρά την ένταση, δεν σημειώθηκαν εμπλοκές, ωστόσο η παρουσία οπλισμένων τουρκικών F-16 επιβεβαιώνει τη συνεχιζόμενη στρατηγική πίεσης της Άγκυρας στο Αιγαίο.
ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 13η ΜΑΪΟΥ 2026
ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 1 (1Χ2 F-16)
ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 1 ATR-72
ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 3
ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 2 F-16
ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 5 (2 από τα F-16 και 3 από το ATR-72)
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 2 (από τα F-16)
ΕΜΠΛΟΚΕΣ : –
ΠΕΡΙΟΧΗ : Νοτιοανατολικό Αιγαίο
















