Ορατός ο κίνδυνος τουρκοποίησης των Ελληνο-Κυπριακών περιουσιών

Προς την ορθή κατεύθυνση τα μέτρα που δόθηκαν στο Εθνικό συμβούλιο για περιορισμό του φαινομένου πώλησης Τουρκοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, δηλώνει στο ΣΙΓΜΑ ο Πρόεδρος του Σ.Ι.Τ.Ο.Π. Δεν είναι όμως αρκετα λέγει να να ανακόψουν τους πρόσφυγες που βιώνουν εξαθλίωση.

Τα μέτρα που έχουν στα χέρια τους τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου από την περασμένη Παρασκευή για αποτροπή των προσφύγων να καταφεύγουν στην Επιτροπή Αποζημιώσεων και να πουλούν τις περιουσίες τους έναντι πινακίου φακής, χαιρετίζεται από τους ιδιοκτήτες περιουσιών. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Τουρκοκυπριακών περιουσιών, Λυσάνδρος Φλουρέντζου, προειδοποιεί μέσω του ΣΙΓΜΑ ότι χρειάζονται επιπρόσθετες εισηγήσεις για να αποδώσουν.

Στα μέτρα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων αναπροσαρμογή προγραμμάτων του φορέα ιστότιμης κατανομής βαρών και της μέριμνας με καλύτερη στοχοθέτηση χορηγιών και δανείων. Ο κύριος Φλουρέντζου καταγγέλλει ισοπέδωση της ισοτιμίας για τους πρόσφυγες, τα τελευταία 40 χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι σήμερα έχουν προσφύγει στην επιτροπή Αποζημιώσεων, πέραν των 5000 περιπτώσεων. Ο κίνδυνος τουρκοποίησης των Ε/Κ περιουσιών είναι ορατός, δύσκολα όμως αποτρέπεται, αν δεν δοθούν άμεσα και αποτελεσματικά κίνητρα στους πρόσφυγες, υποδεικνύει ο πρόεδρος του ΣΙΤΟΠ.
Τα εν λόγω μέτρα που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων χαλάρωση των πολεοδομικών κανονισμών, κατάργηση μεταβιβαστικών τελών σε περίπτωση αγοραπωλησίας μεταξύ Ε/Κ και υφιστάμενη χρήση των Τ/Κ κλήρων στις ελεύθερης περιοχής. Αφού μελετηθούν από τα κόμματα, θα  συζητηθούν στο Εθνικό συμβούλιο.

sigmalive.com/news/local/95314#sthash.Pllm3T3P.dpuf