Οργή στην Άγκυρα για τυχόν παραχώρηση των «Τουρκικών»F-35 στην Ελλάδα!

Την έντονη αντίδραση της Αγκυρας έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας που είχε καταθέσει στην αμερικανική Γερουσία ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας 2021» έχει ενταχθεί πλέον ως τροπολογία στο πακέτο του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ (NDAA).

Σε ένα από τα βήματα της Αμυντικής Συνεργασίας Αθήνας-Ουάσιγκτον αναφέρεται πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες …

θα πρέπει να υποστηρίξουν την πώληση μαχητικών F-35 στην Ελλάδα για να συμπεριλάβει εκείνα τα αεροσκάφη που παρήχθησαν αλλά δεν παραδόθηκαν ποτέ στην Τουρκία ως αποτέλεσμα του αποκλεισμού της Τουρκίας από το πρόγραμμα λόγω της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400».

ABD’den skandal karar! Türk F-35’leri Yunanistan’a verilebilir

Yunanistan ordusuyla sık sık tatbikat yapan ABD’nin, Türkiye’nin satın aldığı F-35’lerin Atina’ya verilmesi için Senato’da oylama yapabileceği öğrenildi.

 

Σε δημοσιεύματά τους, τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για σκανδαλώδη απόφαση. «Τουρκικά F-35 ενδέχεται να δοθούν στην Ελλάδα» αναφέρει το trhaber.com, εστιάζοντας στο άρθρο 7 της Αμυντικής Συνεργασίας.

Son dakika… Türk F-35’lerini Yunanistan’a verecek adım atılıyor!

Son dakika haberlere göre, neredeyse her hafta Yunanistan ordusuyla tatbikat yapan ABD, Türkiye‘nin satın aldığı F-35’lerin Atina’ya verilmesi için Senato’da hızlı bir oylama yapabilir.

6YEDİNCİ MADDE

Στο ίδιο πνεύμα και η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Milliyet. «Γίνονται βήματα παράδοσης τουρκικών F-35 στην Ελλάδα» υποστηρίζει, τονίζοντας πως στη Γερουσία των ΗΠΑ εξετάζεται τώρα το νομοσχέδιο για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας του Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος είναι «γνωστός για τη στάση που κρατά κατά της Τουρκίας».

Προς ταχεία υπερψήφιση

Σημειώνεται πως το νομοσχέδιο έχει ενταχθεί ως τροπολογία στο πακέτο του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ (NDAA).

Η συγκεκριμένη εξέλιξη ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για την ταχεία υπερψήφιση του, καθώς εάν το πακέτο του προϋπολογισμού περάσει ως έχει, αυτό θα σημαίνει ότι το νομοσχέδιο Μενέντεζ θα γίνει νόμος του κράτους αυτομάτως μαζί με τον προϋπολογισμό.

Το αμυντικό νομοσχέδιο είχε κάνει ήδη σημαντικά βήματα, καθώς είχε κατατεθεί και εγκριθεί από την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και έχει κατατεθεί στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Παρόλα αυτά, στόχος του Ρόμπερτ Μενέντεζ ήταν να καταφέρει να το εντάξει στο πακέτο του αμυντικού προϋπολογισμού, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να ακολουθηθεί μια πολύ πιο χρονοβόρα νομοθετική διαδικασία.

Σε αυτή την προσπάθεια συνέβαλαν και οι συστηματικές προσπάθειες του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), το οποίο πραγματοποίησε πρόσφατα εκστρατεία ενημέρωσης μελών του Κογκρέσου για το συγκεκριμένο θέμα.

Πλέον το πακέτο του αμυντικού προϋπολογισμού αναμένεται ότι θα ψηφισθεί από την ολομέλεια της Γερουσίας μετά την εβδομάδα των Ευχαριστιών.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η προκαθορισμένη διαπραγμάτευση μεταξύ της Βουλής και της Γερουσίας, όπου μέσα από αυτή τη διαδικασία θα συνενωθούν οι εκδοχές των δύο σωμάτων σε ένα ενιαίο τελικό κείμενο, το οποίο τελικά θα γίνει νόμος του κράτους των ΗΠΑ.