Οργή Τούρκων Ναυάρχων κατά του Ιμπραχίμ Καλίν…Που έκανε λόγο για «οσμή πραξικοπήματος».

Ο σύμβουλος του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν, έκανε λόγο για «οσμή πραξικοπήματος». «Η δήλωση μιας ομάδας απόμαχων στρατιωτικών φέρνει στο νου περιόδους χούντας και μόνο γελοία και άθλια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Ας μάθουν ότι το σεπτό έθνος μας και οι εκπρόσωποί του δεν θα ανοίξουν ποτέ το δρόμο σε αυτή την νοοτροπία και τους λάτρεις της» ανέφερε ο Καλίν.

Την ίδια στιγμή, τα ελεγχόμενα από τον τούρκο πρόεδρο ΜΜΕ έσπευσαν να μιλήσουν για «παρέμβαση σε δημοκρατικούς θεσμούς» καταδικάζοντας την ενέργεια των απόστρατων ναυάρχων.

Ουσιαστικά, η φράση της επιστολής την οποία το ερντογανικό καθεστώς ερμηνεύει με τον τρόπο αυτό είναι η εξής: «Η Τουρκική Δημοκρατία ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με τον κίνδυνο και την απειλή από ταραχώδη και ζωτικά για την επιβίωσή της γεγονότα, παραδείγματα των οποίων υπάρχουν στην Ιστορία».

Η απάντηση των ναυάρχων

Μετά τις διαστάσεις που πήρε το ζήτημα στη γειτονική χώρα, κάποιοι από όσους συνυπέγραψαν την ανακοίνωση έκαναν λόγο για δημοκρατική και συνταγματική κίνηση, κατηγορώντας τον Ερντογάν ότι επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το γεγονός προκειμένου να αλλάξει την ατζέντα που περιστρέφεται γύρω από τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας, καθώς και να προχωρήσει σε περαιτέρω διώξεις στο στράτευμα.

Διαμήνυαν, δε, πως δεν αποτελούν απειλή για τη χώρα.

«Δεν είμαστε οπλισμένοι. Είμαστε συνταξιούχοι τώρα. Αναρωτιέμαι ποιος ωφελείται από αυτή την κατάσταση» τόνιζε, το βράδυ της Κυριακής, σε ανάρτησή του ο απόστρατος ναύαρχος Atilla Kıyat.

Ne silahlıyız , ne de bürokratız. Şu an sadece emekliyiz. Bu durumda zevzeklik eden kim acaba…

Δημοσιεύτηκε από Atilla Kıyat στις Κυριακή, 4 Απριλίου 2021

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις ενός ακόμη ναυάρχου, ο οποίος τόνιζε χαρακτηριστικά: «Δεν είμαι στρατιώτης, δεν είμαι κυβερνητικός αξιωματούχος, δεν φοράω στολή.

Γράφοντας, μοιράζομαι τις ανησυχίες και τις σκέψεις μου με τον κόσμο. Έκανα, επίσης, μια αξιολόγηση των απειλών για την Τουρκία στο κείμενο» υπογραμμίζει, κάνοντας λόγο για αντιδημοκρατικές και αντισυνταγματικές ενέργειες από τον Ερντογάν.

«Δεν θέλουμε πραξικοπήματα σε αυτή τη χώρα. Θέλουμε να λειτουργήσει η Δημοκρατία, με όλους τους θεσμούς και τους κανόνες της. Είναι μια δημοκρατική αντίδραση, αλλά η κυβέρνηση προσπαθεί να επωφεληθεί από αυτή και να την εκμεταλλευτεί» προσθέτει.