Oruc Reis: Τα χρειάστηκαν οι Τούρκοι… »Όταν βρήκαν μπροστά τους τον ελληνικό στόλο-ασπίδα στο Καστελόριζο!

Το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis που εδώ και τρεις μήνες «σκανάρει» την ελληνική υφαλοκρηπίδα βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής – όπως αναφέρει ο Βηματοδότης – και μια ανάσα από το νησιωτικό Σύμπλεγμα της Μεγίστης, προκαλώντας εκ νέου τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, οι οποίες όμως ήταν σε πλήρη επιφυλακή και είχαν δημιουργήσει όπως είχε αναφέρει  πλωτή «ασπίδα» γύρω από το Καστελόριζο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα κι ενώ το Oruc Reis επιχειρούσε να προσεγγίσει την Στρογγύλη, «εμφανίζονται ξαφνικά από το πουθενά φρεγάτες, ταχύπλοα σκάφη και ένα υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού δημιουργώντας ένα θαλάσσιο και απροσπέλαστο «τείχος» προστασίας των εθνικών χωρικών υδάτων.

Την ίδια ώρα στο λιμάνι του Καστελόριζου εισέρχονταν με τα φουσκωτά τους μέλη της επίλεκτης ομάδας της Z-MAK, με εξελιγμένο οπλισμό και με φούμο στο πρόσωπό τους, αόρατοι και αυτοί φρουροί του ακριτικού αυτού νησιού»

Σύμφωνα με το «Βηματοδότη»:

«Σήμερα θα σας μεταφέρω στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο Καστελόριζο, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και θα σας περιγράψω τι ακριβώς συνέβη ξημερώματα της Παρασκευής, ένα μόλις 24ωρο πριν από την ολοκλήρωση της παράνομης τουρκικής NAVTEX.

Μόλις είχε ξημερώσει και το Oruc Reis επιχείρησε να πραγματοποιήσει την πιο προκλητική του κίνηση να φτάσει δηλαδή μόλις 8,5 ναυτικά μίλια από την Στρογγύλη, στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου. Όπου όμως εκεί το περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη, την οποία πρέπει να τη θυμούνται για καιρό οι Τούρκοι.

Εκεί στα 6 ναυτικά μίλια εμφανίζονται ξαφνικά από το πουθενά φρεγάτες, ταχύπλοα σκάφη και ένα υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού δημιουργώντας ένα θαλάσσιο και απροσπέλαστο «τείχος» προστασίας των εθνικών χωρικών υδάτων. Την ίδια ώρα στο λιμάνι του Καστελόριζου εισέρχονταν με τα φουσκωτά τους μέλη της επίλεκτης ομάδας της Z-MAK, με εξελιγμένο οπλισμό και με φούμο στο πρόσωπό τους, αόρατοι και αυτοί φρουροί του ακριτικού αυτού νησιού.

Βάσει της Navtex που είχε εκδοθεί και η οποία ισχύει έως το βράδυ της Κυριακής (29/11), το τουρκικό ερευνητικό, με τα βοηθητικά του πλοία Ataman και Cengiz Han και με συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων συνέχιζε τις έρευνες σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά όπως μου έλεγε ανώτατος αξιωματικός «έχουν γνώσιν οι φύλακες». Μάλιστα τα ξημερώματα έκανε έρευνες σε θαλάσσια περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, που ήταν μόλις 8 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά από την Μεγίστη.

Έτσι την Κυριακή το Oruc Reis φεύγει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, υποτίθεται πως σταματά τις όποιες έρευνές του, αλλά αυτό δεν γίνεται τυχαία ή επειδή η Άγκυρα επιθυμεί μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Η εκτίμηση της ελληνικής πλευράς είναι ότι θέλει να δείξει ενόψει της Συνόδου Κορυφής δείγματα καλής γειτονίας (και καλής θέλησης), χωρίς όμως να πείθει κανέναν.

Μόνον που αυτή τη φορά η Αθήνα και η Λευκωσία στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής θα απαιτήσουν σαφή δέσμευση ώστε να μην υπάρξει καμία επιθετική ενέργεια εκ μέρους της Τουρκίας και δεύτερον συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για έναρξη διερευνητικών συνομιλιών μόνον για τις θαλάσσιες ζώνες».

 

  • Ancor

    Πρέπει να δούμε τι ενοχλεί τους Τούρκους και να τους το κάνουμε. Στρατό στο Καστελλόριζο, ολόκληρη ταξιαρχία, έρευνες με δικά μας μέσα έξω απ’ την Αττάλεια και αεροσκάφη να ‘γλείφουν’ τα 6 ν.μ. της Μικράς Ασίας με κάποιες ‘παραβιασούλες’. Αν δεν πετούν τα Μιράζ μας να τα φτιάξουμε, τα Ραφάλ να πάνε όλα πρώτη γραμμή να κάνουν εναέριο πυροβολικό. Αυτά με τα φράγματα είναι βλακείες και ψευτοπαλλικαριές, αυτοί είπαν που θα πάνε και πάνε και ξέρετε τι; Δεν έχει σημασία αν είχαν για ναυτικό πέντε ψαρόβαρκες, αυτοί λένε πως εξασκούν νόμιμα δικαιώματα, αν σας βαστά αποδείχτε με λάθος, δουλειά μας λοιπόν είναι ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΟ κι αν τους βαστά ας κάνουν κάτι. Ότι μας κάνουν θα τους το κάνουμε, αλλιώς κλείστε το στόλο στα ‘εξαμίλλια’ και πουλήστε τα πλοία για σκραπ να ξεχρεώσουμε τη Μέρκελ, άντε γειά!

  • ravisher34

    Apporve

    Στις Σάβ, 28 Νοε 2020 στις 23:49 ο χρήστης Disqus έγραψε: