Όταν οι «Φώκιες των ΗΠΑ» …Αντάμωσαν τα Βατράχια του ΓΕΕΘΑ (φωτό)

Οι Φώκιες  των ΗΠΑ οι θρυλικοί (Seals) η  αφρόκρεμα των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, οι πλέον σκληρά εκπαιδευμένες μονάδες του αμερικανικού στρατού που αναλαμβάνουν τις πιο δύσκολες αποστολές (ανάμεσά τους και η εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν στο Αμποτομπάντ του Πακιστάν) βρέθηκαν στην Σούδα.

Τι γυρεύουν όμως εκεί; Για συνεκπαίδευση σε ειδικές επιχειρήσεις με τους αντίστοιχους Έλληνες κομάντος για πολλοστή φορά τα τρία τελευταία χρόνια.

Ιδιαίτερα μετά την ίδρυση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ έχουν πολλαπλασιαστεί και αναβαθμιστεί σημαντικά.

Στην συνεκπαίδευση συμμετείχε από πλευράς Αμερικής και 1 Υποβρύχιο και 2 Αεροσκάφη Ειδικών Επιχειρήσεων.

Τα σενάρια ήταν σύνθετα και δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στις αμφίβιες επιχειρήσεις. Τα αποτελέσματα όπως ήταν αναμενόμενο ήταν εξόχως εντυπωσιακά και Έλληνες και Αμερικανοί έδωσαν ραντεβού για επόμενες επιχειρησιακές προκλήσεις. Να σημειώσω και τούτα:

Όταν η διοικήτρια του 6ου Αμερικανικού Στόλου  Η Αντιναύαρχος Λίζα Φρανκέτ (οι Αμερικανοί εμπιστεύονται σε γυναίκες τέτοιες νευραλγικές θέσεις με πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο, υποβρύχια και με τρομακτική δύναμη πυρός) επισκεπτόταν την Σούδα, ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ήταν να επιθεωρήσει τους Αμερικανούς κομάντος της περιβόητης ομάδας Seals με τα ταχύπλοα σκάφη τους τύπου Mark V (ορισμένα από τα σκάφη αυτά χρησιμοποιούν και τα δικά μας «βατράχια») και με χώρα ευθύνης όλη την Ευρώπη.

Τόσο σημαντικό είναι για τους Αμερικανούς η παρουσία των Seals στην Ελλάδα ιδιαίτερα με τον πόλεμο στην Ουκρανία.