Όταν ο Στρατηγός Μανωλάς …”Έτρεξε” την προμήθεια των Ε/Π «OH-58D Kiowa» (video απο την ΔΕΘ)

Ο Αμερικανικός Στρατός διέθετε τον Δεκέμβριο του 2013 περί τα 338 ενεργά ΟΗ-58 και η Εθνοφρουρά άλλα 45 που είναι σχεδόν καινούρια !

Να επισημανθεί ότι ο όταν ο τότε Α/ΓΕΣ Στρατηγός Χρίστος Μανωλάς πήγε στις ΗΠΑ …Πήρε σημαντικές πληροφορίες & για  την Άριστη κατάσταση των ΣΙΝΟΥΚ της Εθνοφρουράς που ήταν στο Τάγμα της Προστασίας του Προέδρου των ΗΠΑ με ελάχιστες ώρες πτήσεων !

Το ΓΕΣ θεωρεί ότι επιχειρησιακά βολεύει να διασπαρούν σε όλη την μεθόριο τα ελικόπτερα και να προσδώσoυν σημαντικές ικανότητες επιτήρησης  λόγω της ύπαρξης του Mast Mounted Sight (MMS) που διαθέτει υψηλής ανάλυσης τηλεοπτική κάμερα, αισθητήρες θερμικής απεικόνισης και λέιζερ τηλέμετρο / καταδείκτη …

και επιτρέπει  να εκτελεί επιχειρήσεις ημέρα και νύκτα, μια ικανότητα που  μέχρι τώρα δεν διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός  …Εκτός των Ε/Π των Απάτσι!

Πέραν των OH-58D Kiowa,  στην ίδια σύσκεψη τότε συζητήθηκε και  η αγορά των 10 Σινούκ (CH-47D), η πώληση  των οποίων  εγκρίθηκε από το 2015 και η Παραλαβή των 15  ελικοπτέρων απο την Α.Σ άρχισε  εδώ & μήνες

Να επισημάνουμε την πλήρη δικαίωση του Επιτίμου Α/ΓΕΣ  Χρίστου  Μανωλά  για την απόκτηση των  OH-58D Kiowa (είχε συμφωνήσει για δωρεάν παραχώρηση 150 Ελικοπτέρων του συγκεκριμένου τύπου

Ενώ   έγινε από 12 έως 15 Ιανουαρίου 2015, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων Φρουράς Αθήνας (ΛΑΕΔ). …Εκτεταμένη σύσκεψη Αμερικανών και Ελλήνων Αξιωματικών της Α.Σ (φώτο στην πρώτη Σειρά)

Στη σύσκεψη τότε παρευρέθησαν ο Αρχηγός του ΓΕΣ αντιστράτηγος κ. Χρ. Μανωλάς, με Επιτελείς της Αεροπορίας  με τον Αείμνηστο σήμερα  Ταξίαρχο Δάρα  της Αεροπορίας  Στρατού  να έχει ήδη σχεδιάσει τη Επιχειρησιακή Σχεδίαση των Ελικοπτέρων ,αλλά και την εκπαίδευση των  Χειριστών  των Ε/Π!

Αλλά και για τα Σινούκ (CH-47D), που από πολύ νωρίς είδε  ο τότε Α/ΓΕΣ  την έλλειψη υποστήριξης  και Αερομεταφοράς Δυνάμεων  από Αέρος  και τον συνδυασμό  στην Εκτέλεση των Επιχειρήσεων με Καταδρομείς και Ελικοπτέρων στα νησιά του Αιγαίου!

Σχόλιο: Απλά για την Ενημέρωση των αναγνωστών…Ενώ για το ποιοι εκ των Αρχηγών των ΓΕ ήταν υπέρ της Αγοράς των Ε/Π ,καλά θα ήταν να μιλήσει ο μετέπειτα ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος…

Παρουσίαση του Ελικοπτέρου στη ΔΕΘ απο τον  Ταξίαρχο της Α.Σ