Ένα συγκλονιστικό περιστατικό έλαβε χώρα στο Ν.Α Αιγαίο με κεντρικό πρωταγωνιστή ένα λοχαγό τότε Κομάντο του 521 τάγμα πεζοναυτών
Ένα χρόνο μετά την κρίση των Ιμίων η ελληνική στρατιωτική ηγεσία προσπαθώντας να συνέλθει από το πολιτικό –διπλωματικό σοκ , αντιδρώντας σπασμωδικά στέλνει τη μία μονάδα ειδικών δυνάμεων πίσω από την άλλη για να φρουρούν βραχονησίδες που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία.
Μια επίλεκτη ομάδα από την 521 τάγμα πεζοναυτών εγκαταστάθηκε στο Φαρμακονήσι.Ανήμερα Την Κυριακή του Πάσχα 27 Απριλίου 1997 σήμανε συναγερμός καθώς η φωνή απ τον ασύρματο ανέφερε :Άγνωστο Υποβρύχιο εν όψει
«Στο νότιο παρατηρητήριο έρχεται προς τις θέσεις μας υποβρύχιο, δεν ξέρουμε αν είναι δικό μας η τούρκικο…»!!! Από τους πίνακες αναγνώρισης διαπιστώνεται γρήγορα ότι επρόκειτο για το Αμερικανικής κατασκευής Yildiray Τουρκικό υποβρύχιο που πλησίαζε προς τις ακτές.
Ήταν στα 1500 μέτρα φυσικά εντός ελληνικών χωρικών υδάτων και τότε χωρίς δεύτερη σκέψη ο λοχαγός Κ.Κ δίνει διαταγή να εξαπολύσουν βλήμα από το γαλλικό αντιαρματικό σύστημα STRIM.
Το υποβρύχιο μπορεί να έπλεε σε ελληνικά χωρικά ύδατα αλλά ήταν εκτός βεληνεκούς. Το βλήμα έσκασε πριν το στόχο του.
Ο λοχαγός δίνει εντολή για εκτόξευση δεύτερου βλήματος κι ενώ αποτυγχάνει κι η δεύτερη βολή , ο ίδιος παίρνει τα πολυβόλα αδειάζοντας στο σώμα του υποβρυχίου 7.500 σφαίρες!!!
Το υποβρύχιο έπαθε σοβαρές ζημιές από το πολυβόλο κι απομακρυνόταν με λοξή κατεύθυνση προς την Τουρκία χωρίς βεβαίως να μπορεί να καταδυθεί λόγω των χτυπημάτων από τις σφαίρες. Στο Ελληνικό ΓΕΕΘΑ σήμανε συναγερμός, απεστάλησαν δυνάμεις ενώ η Άγκυρα αποσιώπησε το θέμα.
Και η χώρα μας δεν κατήγγειλε το περιστατικό επιδεικνύοντας αυτό που η κυβέρνηση Σημίτη ευφυώς συνέλαβε προκειμένου τέτοια περιστατικά να αφομοιώνονται με τον πιο εύπεπτο τρόπο.
Ο Έλληνας αξιωματικός κλήθηκε επειγόντως στο Πεντάγωνο για εξηγήσεις και λεπτομέρειες επί του συμβάντος.
Όταν έφθασε στην Αθήνα συνοδεία του Λιμενικού Σώματος , οι προϊστάμενοι του ζήτησαν τελικά να πληρώσει ο ίδιος 2 εκατομμύρια δρχ. (!!!!) για τις άστοχες βολές του πυραυλικού συστήματος κι αφού άκουσαν την απάντησή του σε άπταιστα «Γαλλικά» τον έθεσαν εκτός Ειδικών Δυνάμεων
Σε οποιαδήποτε άλλη προηγμένη χώρα του κόσμου ο λοχαγός θα αντιμετωπιζόταν τουλάχιστον ως ένας άνθρωπος ευπατρίδης, οι στρατιωτικοί του όμως προϊστάμενοι προτίμησαν να ξεχάσουν το θερμό επεισόδιο που προκαλούσε πονοκεφάλους στους επιτελείς του τότε Πρωθυπουργού…
Σχόλιο: Για να θυμόμαστε και να συγκρίνουμε …