Για πρώτη φορά ενεργοποιείται η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της συλλογικής άμυνας ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ύστερα από την έκτακτη σύνοδο των κρατών μελών κατά την οποία ο Γενς Στόλτενμπεργκ μίλησε με σκληρή γλώσσα κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, αφού ανακοίνωσε την ανάπτυξη πρόσθετων ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, ισχυρίστηκε πως οι επιδιώξεις του Κρεμλίνου δεν περιορίζονται στην Ουκρανία. Η Ρωσία «συνέθλιψε την ειρήνη στην Ευρώπη» είπε, μιλώντας για «νέα κανονικότητα» στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Στο πλαίσιο αυτό -και ενώπιον της «μεγαλύτερης απειλής για την ευρω-ατλαντική ασφάλεια εδώ και δεκαετίες»- ενεργοποιείται η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης.
Η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης (NRF) είναι μια προηγμένη τεχνολογικά πολυεθνική δύναμη που περιλαμβάνει χερσαίες, εναέριες και θαλάσσιες μονάδες. Μπορεί να αναπτυχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα όπου χρειαστεί.
Πέρα από τον ρόλο της στο πεδίο της μάχης, η NRF μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ασκήσεις αυξημένων απαιτήσεων, να παρέχει υποστήριξη στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και στη βελτιστοποίηση σε ό, τι αφορά τη χρήση της τεχνολογίας.
Η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης μπορεί να αντιδράσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σε ένα ευρύ φάσμα προκλήσεων, από τη διαχείριση κρίσεων έως τη συλλογική άμυνα.
Το 2014, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να ενισχύσουν τη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης δημιουργώντας μια «δύναμη αιχμής του δόρατος» μέσα σε αυτή, με το όνομα Very High Readiness Joint Task Force (VJTF).
Αυτή η ενισχυμένη NRF αποτελεί ένα από τα μέτρα του Σχεδίου Δράσης Ετοιμότητας (RAP), το οποίο στοχεύει στην απόκριση σε ενδεχόμενες μεταβολές σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και τη συλλογική άμυνα της Συμμαχίας.
Διοικητής της NRF είναι ο ανώτατος συμμαχικός διοικητής Ευρώπης (SACEUR).