Η Ουκρανία παρέλαβε «UAV»- Bajraktar TB2 απο τη Τουρκία

Η Ουκρανία παρέλαβε τα μη επανδρωμένα εναέριων οχημάτων (UAV) που αγοράστηκαν από την Τουρκία, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

«Τα σύγχρονα μη επανδρωμενα  αεροσκάφη Bajraktar TB2 είναι ήδη στην Ουκρανία», δήλωσε ο Petro Poroshenko σε ανάρτησή  του στο  Twitter.

Νωρίτερα τον Ιανουάριο, Poroshenko ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία υπέγραψε συμφωνία για την αγορά Bayraktar TB2 ένοπλες UAV από την Τουρκία για τον ουκρανικό στρατό.»Συνεχίζουμε να ενισχύουμε τον στρατό μας με σύγχρονα είδη εξοπλισμού και όπλων», πρόσθεσε.

Τόνισε ότι η αγορά ένοπλων UAV αποτελεί μέρος ενός προγράμματος συνεργασίας μεταξύ της Ουκρανίας και των κρατών μελών του ΝΑΤΟ.

Ο Πόροσενκο δήλωσε ότι το επόμενο βήμα του προγράμματος είναι η δημιουργία μιας κοινής ουκρανικής-τουρκικής επιχείρησης στη νοτιοανατολική πόλη Ζαπορίου της Ουκρανίας που θα παράγει εξαρτήματα για τη σύγχρονη μη επανδρωμένη τεχνολογία.

Βάσει της συμφωνίας τον Ιανουάριο, ο τουρκικός κατασκευαστής UAV Baykar επρόκειτο να κατασκευάσει  έξι Bayraktar TB2 και να τα παραδώσει στην Ουκρανία μέσα σε ένα χρόνο. Μαζί με τα UAV, αναφέρθηκε επίσης η παράδοση τριών συστημάτων και εξοπλισμού σταθμών ελέγχου εδάφους.

Το Bayraktar TB2 έχει χρησιμοποιηθεί από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και τη Διεύθυνση Ασφαλείας της Τουρκίας από το 2015.

Το TB2  είναι ένα οπλισμένο UAV και  αναπτύχθηκε για αποστολές τακτικής αναγνώρισης και επιτήρησης και μπορεί επίσης να μεταφέρει πυρομαχικά, να επιτεθεί  σε στόχους με  στόχευση λέιζερ.

Από τον Ιανουάριο του 2019, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είχαν ένα στόλο 75 πλατφορμών Bayraktar TB2.