Ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία ξεκινά στη Γενεύη, με Ρωσία και Ουκρανία να προσέρχονται στο τραπέζι των συνομιλιών υπό τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ στο μέτωπο συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι εκατέρωθεν επιθέσεις.
Οι διαβουλεύσεις ακολουθούν δύο προηγούμενες συναντήσεις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι οποίες δεν οδήγησαν σε ουσιαστική πρόοδο. Η ρωσική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, έφθασε στη Γενεύη νωρίς το πρωί, ενώ η ουκρανική ομάδα είχε μεταβεί ήδη από την προηγούμενη ημέρα, όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Επιθέσεις τη νύχτα – Εκατέρωθεν πλήγματα
Η έναρξη του τρίτου γύρου συνομιλιών πραγματοποιείται σε κλίμα έντασης, καθώς κατά τη διάρκεια της νύχτας καταγράφηκαν μαζικές επιθέσεις και από τις δύο πλευρές.
Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, ουκρανικά drones έπληξαν ενεργειακές υποδομές στην περιοχή Κρασνοντάρ, με στόχο –όπως αναφέρθηκε– το διυλιστήριο Ίλσκι. Παράλληλα, επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σημειώθηκαν και σε τμήματα της Κριμαίας που τελούν υπό ρωσικό έλεγχο, με αναφορές για τραυματισμό παιδιού.
Ο κυβερνήτης της Σεβαστούπολης, Μιχαήλ Ραζβόζαγιεφ, έκανε λόγο για μία από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια επιθέσεις των τελευταίων ετών, σημειώνοντας ότι δεκάδες drones καταρρίφθηκαν. Συνολικά, η Ρωσία υποστήριξε ότι αναχαίτισε 151 μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Από την άλλη πλευρά, το Κίεβο κατήγγειλε μαζική ρωσική πυραυλική και αεροπορική επίθεση. Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, η Ρωσία εκτόξευσε 396 drones και 29 πυραύλους. Οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι καταρρίφθηκαν 367 drones και 25 πύραυλοι, ενώ καταγράφηκαν τραυματισμοί και σημαντικές ζημιές σε κατοικίες και υποδομές, κυρίως στις περιοχές της Οδησσού και του Ντνιεπροπετρόφσκ.
Το «αγκάθι» των εδαφών και οι πιέσεις Τραμπ
Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων παραμένει το εδαφικό ζήτημα και οι εγγυήσεις ασφαλείας. Η Μόσχα ζητά την αποχώρηση ουκρανικών δυνάμεων από περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που εξακολουθούν να ελέγχουν, ιδίως στη βιομηχανική ζώνη του Ντονμπάς. Το Κίεβο απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο εδαφικών παραχωρήσεων χωρίς σαφείς και δεσμευτικές εγγυήσεις ασφάλειας από τη Δύση.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αυξάνει τις πιέσεις για επίτευξη συμφωνίας. «Η Ουκρανία καλά θα κάνει να έρθει στο τραπέζι των συνομιλιών και μάλιστα γρήγορα», δήλωσε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια πτήσης με το προεδρικό αεροσκάφος, επιδιώκοντας –όπως έχει επανειλημμένα τονίσει– διπλωματική διευθέτηση της σύγκρουσης που ξεκίνησε με τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022.
Παρά τις δημόσιες δηλώσεις περί «ειρηνευτικών προσπαθειών», η εικόνα στο πεδίο παραμένει σκληρή και αμείλικτη. Ο τρίτος γύρος συνομιλιών στη Γενεύη διεξάγεται υπό το βάρος μιας σύγκρουσης που εξακολουθεί να παράγει ανθρώπινες απώλειες και καταστροφές, ενώ οι διαφορές για το μέλλον των κατεχόμενων περιοχών παραμένουν βαθιές.















