Μετά από συντονισμένες διεθνείς προσπάθειες, η Ουκρανία και ηγέτες της Ευρώπης ανακοίνωσαν το Σάββατο (10/5) τη συμφωνία για πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός διάρκειας 30 ημερών, με έναρξη από τη Δευτέρα 12 Μαΐου, παρουσία και με τη στήριξη του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Η απόφαση έρχεται μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις στο Κίεβο, όπου βρέθηκαν οι ηγέτες της Βρετανίας (Κιρ Στάρμερ), της Γαλλίας (Εμανουέλ Μακρόν), της Γερμανίας (Φρίντριχ Μερτς) και της Πολωνίας (Ντόναλντ Τουσκ), ενώ συνομιλία πραγματοποιήθηκε με τον Πρόεδρο Τραμπ σε ανοιχτή ακρόαση.
Η Ρωσία καλείται να αποδεχτεί την εκεχειρία και να απέχει από οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια σε ξηρά, αέρα ή θάλασσα. Σε αντίθετη περίπτωση, έχει ήδη προαναγγελθεί δέσμη συντονισμένων κυρώσεων, οι οποίες θα περιλαμβάνουν:
- Πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες
- Δραστικό περιορισμό στην εξαγωγή ρωσικών πρώτων υλών
- Στοχευμένες κυρώσεις σε επιχειρήσεις και πρόσωπα του στενού κύκλου του Κρεμλίνου
«Είμαστε έτοιμοι για εκεχειρία, η Ρωσία οφείλει να αποδείξει ότι θέλει ειρήνη», τόνισε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Αντρίι Σιμπίχα.
Η τηλεδιάσκεψη του Τραμπ με τους πέντε ηγέτες θεωρείται ένδειξη επανενεργοποίησης του αμερικανικού ρόλου στο ουκρανικό μέτωπο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να υποστήριξε σθεναρά την ανάγκη εκεχειρίας, τονίζοντας πως «χωρίς αποκλιμάκωση δεν μπορεί να υπάρξει λύση».
Το επόμενο κρίσιμο βήμα θα είναι η αποδοχή της πρότασης από τη Μόσχα. Αν η Ρωσία συναινέσει, η συμφωνία περιλαμβάνει πρόβλεψη για διεθνή επιτήρηση της εκεχειρίας και πιθανές επαφές για νέα στρογγυλή τράπεζα ειρήνης εντός Ιουνίου.
Η πρωτοβουλία «Συμμαχία των Προθύμων» ενδέχεται να σηματοδοτήσει στροφή στον πόλεμο που διαρκεί από το 2022. Παρά τις προγενέστερες αποτυχημένες εκεχειρίες, αυτή τη φορά η διεθνής πίεση είναι ασφυκτική, ενώ η ενότητα των συμμάχων διαφαίνεται ισχυρότερη από ποτέ.