GREEN PARTY 2018 (WWFF)
Το WWFF είναι τα αρχικά των λέξεων WorldWide Flora Fauna, δηλαδή Παγκόσμια Χλωρίδα και Πανίδα και είναι ένα Διεθνές Πρόγραμμα Ραδιοερασιτεχνών με σκοπό την ευαισθητοποίηση για την προστασία της Φύσης με ραδιοερασιτεχνικές δραστηριότητες.
Έχω την τιμή και την ευθύνη να είμαι ο Εθνικός Συντονιστής στην Ελλάδα για το WWFF, κάτι που απαιτεί αρκετό χρόνο για το σχεδιασμό, την οργάνωση και την υποστήριξη μα το δυσκολότερο όλων ήταν η προβολή-προώθηση προς τους συναδέλφους ρ/ε.
Το κίνητρο, η «έμπνευση» να σηκωθούν από το shack, όπως λέμε το radio-room, και να «πάρουν τα βουνά και τα λαγκάδια» στην κυριολεξία για να δοκιμάσουν την ετοιμότητά τους, τις γνώσεις τους, τον εξοπλισμό τους … τις αντοχές τους.
Όλα αυτά πρέπει να γίνουν εντός πιστοποιημένων Εθνικών Πάρκων, Καταφυγίων Άγριας Ζωής, Υδροβιότοπων κλπ. και φυσικά ΠΑΝΤΑ σε κατάσταση ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ, λέξη κλειδί για κάθε συνειδητοποιημένο έφεδρο που θέλει να είναι «Ψυχή-Ρήγας-Βίκτορ» σύμφωνα με τον κώδικα «Ψ» των Χ/Α-Χ/ΡΓ .. . ή σε απλά ελληνικά … «έσω έτοιμος».
Από το 2012, κάθε χρόνο, το δεύτερο Σάββατο του Ιουνίου γίνεται ένας Παγκόσμιος Ραδιοερασιτεχνικός Διαγωνισμός που λέγεται “Green Party”. Ραδιοερασιτέχνες σε κατάσταση «εκστρατείας» σε Εθνικά Πάρκα για maximum 24 ώρες προσπαθούν να κάνουν όσο το δυνατόν περισσότερες συνομιλίες με όσο το δυνατόν περισσότερα κράτη και Ηπείρους.
Οι διαμορφώσεις μπορεί να είναι ΦΩΝΗ-ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΤΥΠΟ-ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΓΡΑΦΟΣ. Ότι πρέπει για έναν ΔΒ … Κλάσης μικρότερης του ’90.
Ενώ κάθε φορά οι expeditions που έκανα ήταν «απλές», δηλαδή ο «χρόνος τάξεως» να είναι κάτω των 20’ με στόχο εμβέλεια έως 3-4.000χλμ με κεραίες κάθετες ή δίπολα, φέτος είχα «κακό» σκοπό.
Τελικά ο χρόνος στησίματος της κεραίας ήταν 25’ (μετά από μερικές τροποποιήσεις της) ενώ ο κατασκευαστής δίνει 45’. Συνολικά ο «Σταθμός Ασυρμάτου», δηλαδή όλος ο τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός χρειάστηκε 70’ για να πατηθεί το PTT (Push To Talk).
Η ισχύς μου ήταν η μεγαλύτερη που χρησιμοποιήθηκε στο Contest, πολύ μεγαλύτερη από αυτή που χρησιμοποιεί ο ΕΣ στις HF επικοινωνίες.
Για συχνότητες από 14 έως 55MHz Η «πειραγμένη» κεραία ήταν τύπου “hexbeam”, ενώ για συχνότητες από 3,5~7,2MHz ήταν ένα «χειροποίητο» δίπολο.
Αυτό όμως που έκανε τη διαφορά στην καλή λήψη και εκπομπή ήταν επιλογή της τοποθεσίας που «ταχθήκαμε» και το ύψος των κεραιών από το έδαφος. Το ακρωτήρι στο Αγγελοχώρι, δίπλα στον πολύ υγρό υδροβιότοπο με το τέλειο ground (!), δίπλα σε αλμυρό νερό και 14 μέτρα από το έδαφος πρέπει να μας έδωσαν τουλάχιστο 8-9dB απολαβή, δηλαδή 1-2 μονάδες περισσότερο σήμα και άλλα 10-12dΒ από τον RF linear Amplifier, δηλαδή συν άλλες 2 μονάδες.
Όταν με απλές κεραίες το σήμα είναι γύρω στις 8 μονάδες, αυτές οι 4 παραπανίσιες ανεβάζουν τη βελόνα στα ΠΟΛΥ ΚΟΚΚΙΝΑ.
Οι συνομιλίες μας έγιναν με όλες τις Ηπείρους εκτός της Ανταρκτικής και τελικά σ αυτόν τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό καταλάβαμε την Πρώτη θέση στην κατηγορία μας, κάνοντας συνολικά 10% περισσότερες συνομιλίες από τον 2ο και 41% περισσότερες από το 3ο, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ επαφών.
Φυσικά μετά το πέρας της “expedition” γίνεται ο απολογισμός και πάντα κάτι βρίσκεται ότι μπορεί να βελτιωθεί.
Τέλος, να σημειώσω ότι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ τρόπος για να εξασκηθεί κάποιος ΝΟΜΙΜΑ στις Τηλεπικοινωνίες είναι ο Ραδιοερασιτεχνισμός, μία «Υπηρεσία» όπως κατονομάζεται σε Νόμο του Κράτους και το Πτυχίο αποκτάται μόνο κατόπιν εξετάσεων.
Όμως, καμία Σχολή, κανένα Πτυχίο, καμία εργασία δε σου προσφέρει γνώσεις και εμπειρίες αν δεν το «δουλέψεις», αν δεν το «γουστάρεις», αν δεν παιδευτείς !
Απώτερος σκοπός όλων, είναι η εκπαίδευση, εξάσκηση στο σχεδιασμό και την οργάνωση, μα προπάντων η ετοιμότητα για «επιχείρηση» παντός καιρού, παντός εδάφους.
Την Ελληνική Ομάδα στελέχωσαν ο Γιώργος SV2CNE από την Πιερία (φωτό) και ο Δημήτρης SV2GWY από τη Θεσσαλονίκη.
73 & 44
de SV2GWY
Δημήτρης Αναστασιάδης Εφ.Λχίας ΔΒ
Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (Λ.ΕΦ.Ε.Δ.)