Παναγιωτόπουλος για Τουρκία: Διπλωματία, αλλά και αύξηση αποτρεπτικής ισχύος

Την ανάγκη η Ελλάδα να συνεχίζει τη διπλωματική προσπάθεια έναντι της Τουρκίας, παράλληλα όμως να φροντίζει για την επαύξηση της συνολικής αποτρεπτικής δυνατότητας των Ενόπλων Δυνάμεών της -«και αυτό είναι κάτι που κάνει, με σχέδιο και ένταση πολλή, ιδίως τα τελευταία δύο χρόνια»-, τονίζει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από τη Βιέννη, όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως στο πλαίσιο της ανάλυσης που έκαναν με την Αυστριακή ομόλογό του, Κλαούντια Τάνερ, αναφορικά με τη σταθερότητα και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, «ασφαλώς το κύριο θέμα ήταν η παραβατική και προκλητική συμπεριφορά» της Τουρκίας.

«Και, όπως είχαμε την ευκαιρία να πούμε, μπορεί η ένταση του περυσινού καλοκαιριού να μην διατηρήθηκε και αυτό το καλοκαίρι, από εκεί και πέρα όμως οι προθέσεις τής Τουρκίας, και ιδίως οι συμπεριφορές της, είναι δεδομένες και δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας» ανέφερε ο υπουργός Άμυνας.

Στην ομόλογό του τόνισε ότι «εάν αποφασίσει ποτέ η Τουρκία να σεβαστεί τους κανόνες συμβίωσης των κρατών στον διεθνή περίγυρο, δηλαδή, κυρίως το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, έχουμε περιθώρια να συνεννοηθούμε. Όταν όμως δεν σέβεται αυτούς τους κανόνες, τότε ασφαλώς τα περιθώρια αισιοδοξίας και τα δικά μας είναι πολύ μικρά».

«Ας λειτουργήσει και ας συμπεριφερθεί η Τουρκία όπως πρέπει να συμπεριφέρονται κράτη, στο πλαίσιο του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, και μπορούμε να πάμε πολύ καλύτερα» σημείωσε.

«Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν διαφαίνεται και δεν υπάρχουν και μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας. Εντούτοις οφείλουμε εμείς να συνεχίζουμε τις προσπάθειες, αλλά παράλληλα στη διπλωματική προσπάθεια, να φροντίζουμε και για την επαύξηση της συνολικής ανατρεπτικής δυνατότητας των Ενόπλων Δυνάμεών μας, και αυτό είναι κάτι που κάνουμε, με σχέδιο και ένταση πολλή, ιδίως τα τελευταία δύο χρόνια» επισήμανε.