Οι Παπάδες στη ν. Λέσβο Έπιασαν & τις μάνικες στη φωτιά των Βατερών

Iερείς εκπαιδευμένοι εθελοντές πυροσβέστες στη Λέσβο, όποτε παραστεί ανάγκη, φορούν τη στολή του πυροσβέστη πάνω από τα ράσα και τρέχουν για να σβήσουν τις φωτιές

Όποτε η σειρήνα ηχήσει, βγάζουν για λίγο τα ράσα και πιάνουν τις πυροσβεστικές μάνικες. Αυτό έκαναν και στη μεγάλη φωτιά των Βατερών, η οποία σιγόκαιγε μέχρι και πριν από λίγα εικοσιτετράωρα. Κληρικοί εκπαιδευμένοι εθελοντές πυροσβέστες στο νησί της Λέσβου συνδράμουν εδώ και χρόνια τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Το 2018 ολοκλήρωσε την εκπαίδευση και έλαβε την ταυτότητα του εθελοντή πυροσβέστη. Ο πατέρας Γεώργιος Δελής μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στις λειτουργίες στον ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Αφάλωνα Λέσβου, την οικογένεια και τα τρία παιδιά του αλλά και τις μηνιαίες υπηρεσίες ως εθελοντής πυροσβέστης.

Αν και, όπως λέει στα «ΝΕΑ», βοηθούσε και παλαιότερα στην κατάσβεση πυρκαγιών, όταν ήταν ακόμη εφημέριος στα Βασιλικά Λέσβου, η φωτιά που χρειάστηκε να αντιμετωπίσει πριν από μερικές ημέρες ήταν πρωτοφανώς μεγάλη και μανιώδης, εξαιτίας του αέρα.

Το πρωί του Σαββάτου, όταν και ξέσπασε η φωτιά δεν λειτούργησε στον ναό – που σημειωτέον είχε υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές από τον μεγάλο σεισμό του 2017 και πλέον οι λειτουργίες γίνονται ανάμεσα στις σκαλωσιές που υπάρχουν στον χώρο για να αποκατασταθούν τα προβλήματα – έφυγε κατευθείαν για το πύρινο μέτωπο.

Επέστρεψε σχεδόν ένα 24ωρο αργότερα στο σπίτι του, ίσα για να κάνει ένα μπάνιο και ξαναρίχτηκε στον αγώνα της κατάσβεσης την Κυριακή. «Κατέβηκα από το μέτωπο τα ξημερώματα της Πέμπτης», θυμάται.

Οπως σημειώνει, εάν αγαπά κανείς τον τόπο του και τους συνανθρώπους του, τότε παίρνει εύκολα την απόφαση να γίνει εθελοντής. Οταν ο ίδιος αναλαμβάνει υπηρεσία, εκτελεί καθήκοντα οδηγού ως αξιωματικός επιχειρήσεων για δασικές πυρκαγιές, ενίοτε όμως κάθεται και πίσω από το τηλεφωνικό κέντρο, απαντώντας στις κλήσεις προς το 199.

Ο πατέρας Γεώργιος δεν είναι ο μόνος κληρικός που είναι μέλος του Σωματείου Εθελοντών Πυροσβεστών Λέσβου. Μεταξύ των 100 ενεργών μελών του περιλαμβάνονται άλλοι επτά κληρικοί (έξι ιερείς και ένας διάκονος).