“Τις τελευταίες 48 ώρες, η Υπηρεσία Μετανάστευσης του ΟΗΕ αναφέρει ότι περίπου 61.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το Kirkuk και τις γύρω περιοχές, οι περισσότερες από τις οποίες κατευθύνονται προς τα βόρεια και ανατολικά προς τις επαρχίες Erbil και Suleimania” , δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Stéphane Dujarric, Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα Τρίτη.
“Καλούμε όλα τα μέρη να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες προστατεύονται και [ότι] μπορούν να εγκαταλείψουν τις πληγείσες περιοχές εάν το επιλέξουν”.
Τόσο οι Ιρακινοί όσο και οι Κούρδοι ηγέτες ζήτησαν μια “ειρηνική λύση” στην τρέχουσα κρίση. Ωστόσο, ενώ ο αξιωματούχος της Βαγδάτης ανακοίνωσε ότι το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα θα πρέπει να ξεχαστεί, ο Κουρδικός ηγέτης διαβεβαίωσε ότι οι προσπάθειες της χώρας του για ανεξαρτησία δεν ήταν μάταιες.
“Οι φωνές για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν που στείλαμε σε όλα τα έθνη και τις χώρες του κόσμου δεν θα σπαταληθούν τώρα ή ποτέ”, δήλωσε ο Masoud Barzani που βλέπει τα όνειρά του να γίνει Πρόεδρος γκρεμίζονται, σε δήλωσή του την Τρίτη, προσθέτοντας ότι “το έθνος του Κουρδιστάν … αργά ή γρήγορα, θα επιτύχει τελικά το σωστό και ιερό στόχο της. “
Ο Μπαρζάνι επίσης αποκήρυξε την προφανή διάσπαση των Κουρδικών κυβερνώντων δυνάμεων.
Οι πρόσφατες αποσύρσεις των Ανταρτών των Peshmerga από τις αμφισβητούμενες περιοχές, όπως η πόλη του Kirkuk και άλλες περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ιρακινού στρατού και των σιιτικών δυνάμεων που υποστηρίζονται από το Ιράν, “ήταν αποτέλεσμα μονομερών αποφάσεων ορισμένων προσώπων εντός ενός συγκεκριμένου εσωτερικού πολιτικού κόμματος του Κουρδιστάν, “ υποστήριξε, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.
Δηλώνει ότι ο ίδιος και οι υποστηρικτές του «καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διαφυλάξουν τα επιτεύγματά μας», ο Μπαρζάνι ζήτησε ενότητα εντός του κουρδικού έθνους και προέτρεψε για «ειρηνικές λύσεις».
Την Τρίτη, ο ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι, ο οποίος ανήκει στη σιϊτική πλειοψηφία, ζήτησε επίσης διάλογο με την κουρδική ηγεσία “υπό το σύνταγμα του Ιράκ”.