Η τουρκική προκλητικότητα και τα όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχε ο ‘Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον, ολοκληρώνοντας τον πρώτο κύκλο ενός διπλωματικού αγώνα που ξεκίνησε η κυβέρνηση.
Από το τετ α τετ που είχε ο πρωθυπουργός με τον αμερικανό πρόεδρο δόθηκε η ευκαιρία να επανεπιβεβαιωθεί το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων και να συζητηθούν τρόποι ενίσχυσής τους.
Παρουσιάζοντας τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, δεν στάθηκε μόνο στην αναφορά των τουρκικών προκλήσεων και των έκνομων ενεργειών της Άγκυρας, αλλά παρουσίασε με έμφαση «τι είναι έτοιμη να κάνει η Ελλάδα αν παραβιαστούν οι κόκκινες γραμμές της», όπως το έθεσε πηγή με γνώση των συζητήσεων στον Λευκό Οίκο.
Αυτό οδήγησε και στην «πολύ καλύτερη κατανόηση και του ίδιου του προέδρου Τραμπ για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και πώς μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος», όπως είπε ο πρωθυπουργός στους Ελληνες δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς «έγινε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές του δηλώσει με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στο Οβάλ Γραφείο, επέλεξε να μην προσωποποιήσει στον τούρκο πρόεδρο για τα όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο, ζητώντας δήλωση συμπαράστασης.
Η υπογραφή για τον EastMed, η πρόθεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35 και την προμήθεια μιας μοίρας αεροσκαφών, η αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας και οι δυνατότητες επενδύσεων που παρουσιάζει η χώρα αποτέλεσαν ισχυρά όπλα της ελληνικής αποστολής στις συζητήσεις με την αμερικανική ηγεσία.
ΠΗΓΗ in.gr