Με τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση κορυφώθηκαν σήμερα οι επετειακές εκδηλώσεις για τα
112 χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Οι εκδηλώσεις «Ελευθέρια 2025» πραγματοποιούνται παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Η Κατερίνα Σακελαροπούλου παρέστη στη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου. Μετά την κατάθεση, νωρίτερα σήμερα, στεφάνου στο Ηρώο Μπιζανομάχων η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε:
«Γιορτάζουμε σήμερα μία από τις κορυφαίες στιγμές της νεότερης ιστορίας μας, την 112η επέτειο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων από τον τουρκικό ζυγό.
Τιμάμε όλους όσοι αγωνίστηκαν για να επιστρέψει η πόλη στους κόλπους της μητέρας πατρίδας. Τους Γιαννιώτες, τους χιλιάδες εθελοντές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, που πολέμησαν ηρωικά επί 85 ημέρες μέχρι την τελική νίκη. Τις γυναίκες της Ηπείρου που τάχθηκαν στο πλευρό τους.
Ο πατριωτισμός τους, η σύμπνοια και η αταλάντευτη πίστη τους στην ελευθερία, μας συγκινούν και μας εμπνέουν. Χρόνια πολλά».