Η Ιερά Μητρόπολης της Ζακύνθου λίγο πριν την …Μοναδική στην Ελλάδα η Λιτανεία του Εσταυρωμένου !
Η Μεγάλη Εβδομάδα στα Επτάνησα έχει όπως πάντα το δικό της χρώμα, το ξεχωριστό τυπικό στις θρησκευτικές της τελετές και τα δικά της έθιμα !
Η Μεγάλη Παρασκευή βρίσκει το νησί της Ζακύνθου σε φοβερή υπερένταση. Τα πάντα, η λογική και η άλογος φύση, συμμετέχουν στο Θείο Δράμα.
Ένα από αυτά η επίσημη λιτάνευση του Εσταυρωμένου, όπου ξεκινά από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου του Μώλου, υπό τους ήχους του “Ίνα τι” από τη Φιλαρμονική του Δήμου Ζακυνθιων.
Η πομπή που αποτελείται από τον κλήρο και το λαό διέσχισε ολόκληρη την πόλη, και επέστρεψε στο ηρώο των Πεσόντων όπου ο Μητροπολίτης υπο τους ήχους της μπάντας στο “και κλίνας της κεφαλήν” ευλογεί τους πιστούς στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.
Μια μοναδική θρησκευτική τελετουργία όπου σύμπασα η φύση και οι πιστοί συμμετέχουν με σεβασμό και ευλάβεια.
Τη Μεγάλη Παρασκευή όλα στην πόλη και τα χωριά έχουν πένθιμο χρώμα. Είναι οι ώρες του σταυρικού θανάτου και της αποκαθήλωσης. Από τους σταυρούς των εκκλησιών ο ιερέας κατεβάζει την ολόσωμη ξυλόγλυπτη εικόνα του Ιησού τυλιγμένη σε λευκό σεντόνι και την περιφέρει εντός του ναού.
Στη συνέχεια την τοποθετεί στον Επιτάφιο. Το μεσημέρι, χιλιάδες πιστοί συρρέουν στην κεντρική πλατεία του νησιού και ακολουθούν τον Εσταυρωμένο και την περίφημη εικόνα Mater Dolorosa μέχρι την εκκλησία του Αγίου Νικολάου των ναυτικών
Εκεί ο μητροπολίτης ευλογεί τους πιστούς και μεταφέρει τον Εσταυρωμένο στο εσωτερικό της εκκλησίας, όπου και τον τοποθετεί πλέον στον Επιτάφιο. Το βράδυ σε όλες τις εκκλησίες του νησιού ακολουθεί ο επιτάφιος θρήνος.
Τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου και πιο συγκεκριμένα στις πέντε το πρωί, μετά την επιστροφή του Επιταφίου στο ναό έχουμε την πρώτη Ανάσταση. Εκατοντάδες στάμνες σπάνε από τους πιστούς στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, ως πρώτη εκδήλωση χαράς για το αναστάσιμο γεγονός.
Το έθιμο είναι γνωστό με το λατινικό όνομα «Gloria» σε ανάμνηση της δόξας του Χριστού μετά την Ανάσταση.
Η κανονική αναστάσιμη ακολουθία, όμως, γίνεται μερικές ώρες αργότερα, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου προς την Κυριακή. Η ανάγνωση του Ευαγγελίου συνοδεύεται από τους ήχους χαρμόσυνων καμπανών και στις δώδεκα ψάλλεται παντού το «Χριστός Ανέστη».
Μετά την Ανάσταση, ο κόσμος συγκεντρώνεται σε σπίτια για να γιορτάσει, ενώ οι νοικοκυρές έχουν μαγειρέψει από νωρίς το απόγευμα βραστό κρέας για να ισορροπήσει το στομάχι μετά τη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας.
To video απο την Λιτανείας του Εσταυρωμένου στο ZANTE
Σύμφωνα με το τοπικό έθιμο δεν γίνεται λειτουργία μετά την Ανάσταση, αλλά το πρωί της Κυριακής, και το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιείται ο Εσπερινός της Αγάπης στον Ιερό Ναό του Αγίου Λαζάρου, στην πόλη της Ζακύνθου, και λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας της Γαλανούσας και της εικόνας της Αναστάσεως.
Τη Δευτέρα του Πάσχα τα περισσότερα χωριά πανηγυρίζουν και οι τοπικές εκκλησίες πραγματοποιούν αναστάσιμες λειτουργίες και λιτανείες.
Κάλεσμα σε όλους να έρθουν το Πάσχα στην Ζάκυνθο απηύθυνε και ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Αλυκών, κ. Αναστάσιος Μαρίνος που αναβίωσε ένα απο τα παλαιότερα και ωραιότερα έθιμα του νησιού ,τις περίφημες λαμπαδηδρομίες που έγιναν το βράδυ της 25ης Μαρτίου στο πανέμορφο μέρος των Αλυκών και αποτέλεσαν πόλο έλξεως στο νησί !( φώτο)
Η Ελλάδα ανασταίνεται όταν οι Αιρετοί συνεχίζουν την παράδοση ακόμη και όταν η κρίση χτυπά την πόρτα μας …Ωραία είναι η Ζάκυνθος με ωραίους ανθρώπους και την περίφημη μουσική τους τις …θρυλικές Αρέκιες !
<