Πεντάγωνο :F-35 & S-400 δεν πάνε πακέτο …

«Δεν έχει αλλάξει τίποτα» στην στάση της Ουάσινγκτον για το ζήτημα των S-400 διαμηνύει το αμερικανικό Πεντάγωνο, ξεκαθαρίζοντας ότι η απόκτηση του εν λόγω ρωσικού συστήματος θα οδηγήσει στην αποπομπή της Άγκυρας από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35.

Σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal για το εάν εξακολουθούν να ισχύουν οι σχετικές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Μάρκ Τ. Έσπερ, και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου σημείωσε ότι «η αγορά από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400 είναι ασυμβίβαστη με το πρόγραμμα (κατασκευής) των F-35. Δεν θα επιτραπεί στην Τουρκία να έχει και τα δύο συστήματα».

Διπλωματική πηγή εξηγεί ότι οι κυρώσεις θα επιβληθούν, αλλά έχει ένα δικαίωμα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ να τις ελαφρύνει ή να τις αναβάλει για ένα χρονικό διάστημα για λόγους εθνικής ασφάλειας ή εάν επιβεβαιωθεί ότι η κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας επηρεάσει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όμως, όπως αναφέρουν πηγές των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή ο κ. Τραμπ δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα για το θέμα, και η σχετική ανακοίνωση για τις προθέσεις του Αμερικανού προέδρου έγινε από τον κ. Ερντογάν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Οσάκα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, στη δική του συνέντευξη Τύπου, δεν μίλησε για τις κυρώσεις αν και η ερώτηση έγινε ειδικά γι’ αυτό το θέμα.