Πέρασαν 4 εξοπλιστικά απο τη Βουλή …Τώρα αν «υλοποιηθούν» είναι άλλο θέμα!

Εγκρίθηκε η διακρατική συμφωνία (G2G= Government to Government) Ελλάδας- ΗΠΑ, με τη διαδικασία των FMS (Foreign Military Sales) για την προμήθεια τεσσάρων ελικοπτέρων MH60R, τα γνωστά κι ως ROMEO,

Με ατζέντα η οποία περιελάμβανε την ενημέρωση για πέντε προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.), συνολικού ύψους περίπου 720 εκατ. ευρώ, ενημέρωσε χθες την Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων ο υπουργός Εθνικής Aμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Τα πλέον σημαντικά εξ αυτών είναι η απόκτηση τεσσάρων αμερικανικής κατασκευής ελικοπτέρων MH-60R για το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) αξίας 250 εκατ. ευρώ, τμήμα της προσπάθειας ανανέωσης του στόλου των αξιόπιστων, αλλά παλαιότερων S-70B.

Αποφασίστηκε, επίσης, η χρηματοδότηση με 160 εκατ. ευρώ για τη μερική αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ του Π.Ν. («ΥΔΡΑ», «ΣΠΕΤΣΑΙ», «ΨΑΡΑ» και «ΣΑΛΑΜΙΣ»), οι οποίες και αποτελούν την αιχμή του δόρατος του στόλου.

Ενα αρκετά μεγάλο ποσό (σχεδόν 250,1 εκατ. ευρώ) εκταμιεύεται για την υποστήριξη των F-16, η οποία δεν εντάσσεται αποκλειστικά στην ευρύτερη αναβάθμιση 84 εξ αυτών στην εκδοχή «Viper», αλλά ευρύτερα για τον συγκεκριμένο τύπο μαχητικών. Ουσιαστικά αυτά τα χρήματα θα διατεθούν για την προμήθεια ανταλλακτικών με τη μεσολάβηση της Αμερικανικής Αεροπορίας USAF μέσω ενός τρόπου τυποποιημένης συνεργασίας (FMS τύπου Q).

Οπλικά συστήματα

Ακόμη 28,6 εκατ. ευρώ εκταμιεύονται για τις ανάγκες υποστήριξης και πιστοποίησης των οπλικών συστημάτων των υφιστάμενων F-16 και F-4 της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.). Επιπλέον, με την αξιοποίηση μιας δυνατότητας που υφίσταται στα προγράμματα ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ, προωθείται και η αντικατάσταση των 18 κινητήρων εννέα ελικοπτέρων Σινούκ (CH-47D) της Αεροπορίας Στρατού, ύψους περίπου 29,6 εκατ. ευρώ (32,4 εκατ. δολάρια).

Τα συγκεκριμένα προγράμματα έχουν ακριβώς ως στόχο τη διατήρηση του αξιόμαχου βασικών συστημάτων των Ε.Δ., ενώ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα φανεί αν θα προχωρήσουν τελικές συμφωνίες σχετικά με την απόκτηση νέων συστημάτων. Αυτή τη στιγμή βασικό πρόγραμμα παραμένει η αναβάθμιση των F-16.

Εγκρίθηκε η προμήθεια 9 ζεύγη κινητήρων για τα Chinook CH-47CG. Πρόκειται για τους κινητήρες Τ-55-GA-714A, τους ίδιους κινητήρες δηλαδή που φέρουν και τα προσφάτως αποκτηθέντα 10 ελικόπτερα CH-47D.

Έτσι πλέον μένουν μόλις 6 Chinook με κινητήρες παλαιού τύπου, ενώ ανοίγει ο δρόμος για το επόμενο βήμα αναβάθμισης των 19 ελικοπτέρων σε κλάση “F”. Το υπολογιζόμενο κόστος ανέρχεται στα 32 εκατ. ευρώ.

Εγκρίθηκε το πρόγραμμα αναβάθμισης των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ κλάσης «ΥΔΡΑ». Πρόκειται για ένα από τα μείζονος σημασίας προγράμματα που Πολεμικού Ναυτικού, αφού η αναβάθμιση των πλοίων θα τους δώσει επιχειρησιακές δυνατότητες μέχρι το 2040.

Εδώ θα ακολουθηθεί η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου. Το κόστος αναβάθμισης εκτιμάται στα 158 εκατ. ευρώ.

Εγκρίθηκε το πρόγραμμα χρηματοδότησης επενδύσεων στην ΕΑΒ, ύψους 250 εκατ. ευρώ για την εκτέλεση έργων σε υποδομές και αναβάθμιση του εξοπλισμού, για το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 σε Viper. είναι το μόνο σίγουρο που θα υλοποιηθεί  (Πόσα άραγε ακόμη θα πάρει η ΕΑΒ;)

Σχόλιο: Έχουμε δει πολλά και έχουμε ακούσει ακόμη περισσότερα …να θυμίσουμε οτι απο το 2014  πήραμε έγκριση  από τη Βουλή για τις φρεγάτες.  ύψους 400 εκατ και τώρα μαθαίνουμε οτι θα δοθούν .. Το κόστος αναβάθμισης εκτιμάται στα 158 εκατ. ευρώ.


Διάφορα Άρθρα