Μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι, η ελληνική κοινή γνώμη συγκλονίζεται από την αποκάλυψη ότι η Ελλάδα όχι μόνο είναι τόπος διέλευσης αλλά λειτουργεί συχνά και ως προσωρινό καταφύγιο τζιχαντιστών.
Για τις μυστικές υπηρεσίες και την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, όμως, αυτό δεν αποτελεί νέο εύρημα.
Τον περασμένο Μάρτιο, λίγο μετά τη διπλή τρομοκρατική επίθεση στο εβραϊκό παντοπωλείο του Πορτ ντε Βενσέν και τα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι, αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής σε συνεννόηση με Γάλλους συναδέλφους τους πραγματοποίησαν μυστική επιχείρηση σε μάντρα μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στα νότια προάστια της Αττικής. Αντικείμενο της έρευνας ήταν ένα ύποπτο «κάμπριο» που ανήκε στον Γάλλο Αμεντί Κουλιμπαλί, ο οποίος μαζί με τους αδελφούς Κουασί αιματοκύλησε το Παρίσι στις αρχές Ιανουαρίου.
Οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει στην Αθήνα ίχνη του τζιχαντιστή, χάρη στην κατάθεση ενός Κούρδου λαθρέμπορου όπλων, ο οποίος ζούσε και δραστηριοποιούνταν στο Βέλγιο. Αντικρίζοντας στην οθόνη της τηλεόρασης το πρόσωπο του νεκρού από τα πυρά αστυνομικών τρομοκράτη, ο Κούρδος κακοποιός παρουσιάστηκε αυτοβούλως στις αρχές και ομολόγησε ότι είχε παράνομες συναλλαγές με τον Κουλιμπαλί, δίχως ωστόσο να γνωρίζει το μυστικό σχέδιο του 32χρονου.
Καλάσνικοφ και εκρηκτικά
Συγκεκριμένα, αποκάλυψε ότι μερικές εβδομάδες νωρίτερα είχε πουλήσει στον Γάλλο τζιχαντιστή καλάσνικοφ και εκρηκτικά.
Το οπλοστάσιο του Κουλιμπαλί όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό προπαγάνδας του Ισλαμικού Κράτους, Dabiq.
Τα αντάλλαξε με το σκούρο «κάμπριο», που ήταν καταχωρισμένο στο όνομα της καταζητούμενης σήμερα 26χρονης συντρόφου του Κουλιμπαλί, Χαγιάτ Μπουμεντιέν.
Ο Κουλιμπαλί με τη σύντροφό του.
Ο Κούρδος λαθρέμπορος είχε αποτιμήσει σε 6.000 ευρώ την αξία του αυτοκινήτου, το οποίο μεταπούλησε σε μάντρα μεταχειρισμένων στη Γλυφάδα, όπου και εντοπίστηκε.
Αρκετούς μήνες μετά την επίθεση στο Charlie Hebdo και την ομηρία στο εβραϊκό παντοπωλείο, η σύνδεση των «τρελών του Θεού», όπως αποκαλούν οι Γάλλοι τους «μαχητές» του Ισλάμ, με την Ελλάδα αποδεικνύεται πιο ισχυρή. Στην Ελλάδα εντοπίζονται ίχνη δύο τουλάχιστον τρομοκρατών που συμμετείχαν στο σχέδιο επιθέσεων της περασμένης εβδομάδας, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι και ένα τρίτο άτομο από την ομάδα των δραστών διήλθε πρόσφατα από τη χώρα.
Ο «εγκέφαλος»
Τον περασμένο Ιανουάριο αστυνομικοί και στελέχη μυστικών υπηρεσιών από διάφορες χώρες είχαν συνεργαστεί για τον εντοπισμό στην Αθήνα ενός υπόπτου, ο οποίος εμφανιζόταν να έχει ανταλλάξει τηλεφωνικές κλήσεις με μέλη πυρήνα ισλαμιστών τρομοκρατών, που εξαρθρώθηκε στην πόλη Βερβιέ του Βελγίου. Υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις ότι ο ύποπτος ήταν ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» των πολύνεκρων επιθέσεων της Παρασκευής 13 Νοεμβρίου, Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ.
Ο Αμπαούντ σε φωτογραφία από την περίοδο που βρισκόταν στη Συρία.
Οι Βέλγοι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει κλήσεις των τρομοκρατών της Βερβιέ προς συνεργό τους στην Αθήνα και είχαν ενημερώσει σχετικά τις ελληνικές αρχές και την ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.
Την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Ομόνοιας μυστική έρευνα για τον εντοπισμό του υπόπτου, δίχως θετικό αποτέλεσμα. Δύο ημέρες αργότερα και βάσει στοιχείων από την ανάλυση τηλεφωνικών κλήσεων, αστυνομικοί έκαναν έφοδο σε ισόγειο διαμέρισμα του Παγκρατίου και προσήγαγαν τον 33χρονο Αλγερινό Ομάρ Νταμάς και ένα επιπλέον άτομο. Στην κατοχή του 33χρονου βρέθηκε κινητό τηλέφωνο που είχε χρησιμοποιηθεί σε μία από τις «επίμαχες» επικοινωνίες με τους τρομοκράτες του Βελγίου, εύρημα που οδήγησε τελικά στην έκδοσή του.
Η πολυκατοικία του Παγκρατίου όπου βρέθηκε το κινητό τηλέφωνο και συνελήφθη ο Ομάρ Νταμάς.
Ενα δεύτερο κινητό τηλέφωνο, που είχε προκύψει από την άρση απορρήτου, εντοπίστηκε να εκπέμπει στη Θεσσαλονίκη, στην κατοχή αραβικής καταγωγής ατόμων που δεν είχαν σχέσεις με δίκτυα τζιχαντιστών αλλά διακινούσαν μικροποσότητες ναρκωτικών. Την Πέμπτη, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ επιβεβαίωσε με δηλώσεις του τις πληροφορίες για παρουσία του Αμπαούντ στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι ο νεκρός πλέον τρομοκράτης προτού κατευθυνθεί στο Παρίσι, είχε περάσει και από τη χώρα μας. Ωστόσο, μόλις την Παρασκευή το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι δεν επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες για παρουσία του Αμπαούντ στη χώρα μας
Τη σχετική πληροφορία εμφανίζεται να έδωσε στις γαλλικές αρχές η υπηρεσία Πληροφοριών του Μαρόκου, τρεις ημέρες πριν από τις πολύνεκρες επιθέσεις. Αποτυπώματα του Αμπαούντ στάλθηκαν την Πέμπτη σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. για περαιτέρω έρευνα.
Στη Λέρο, αντίστοιχα, βρέθηκαν ίχνη δύο εκ των τριών καμικάζι που ανατινάχτηκαν την τραγική Παρασκευή έξω από το Σταντ ντε Φρανς. Αρχικά είχε ανακοινωθεί από τις γαλλικές υπηρεσίες ότι ο ένας νεκρός βομβιστής είχε στις 3 Οκτωβρίου καταγραφεί και «ταυτοποιηθεί» στη Λέρο, όπου έφτασε με βάρκα από τα απέναντι τουρκικά παράλια. Το διαβατήριό του, το οποίο περισυνελέγη από το σημείο της έκρηξης, ήταν πιθανότατα πλαστό και είχε εκδοθεί με στοιχεία «Αχμάντ Αλμοχαμάντ».
Τα δακτυλικά αποτυπώματα ενός εκ των βομβιστών στο Παρίσι, ο οποίος καταγράφηκε στη Λέρο στις αρχές Οκτωβρίου.
Στη διάρκεια της έρευνας βρέθηκαν τέσσερα άτομα με τα ίδια στοιχεία ταυτότητας, ανάμεσα στα οποία και ένας νεκρός Σύρος στρατιώτης. Το βράδυ της Παρασκευής, η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε ότι ένας ακόμα από τους καμικάζι του Σταντ Ντε Φρανς είχε επίσης μπει στην Ευρώπη μέσω Λέρου στις 3 Οκτωβρίου, ενώ, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, την ίδια διαδρομή ενδέχεται να ακολούθησε και ο τρίτος βομβιστής αυτοκτονίας. Ετσι δεν αποκλείεται οι τρεις καμικάζι να αποτελούσαν «κομάντο» που ταξίδεψαν από τη Μέση Ανατολή στην Γαλλία προκειμένου να φέρουν σε πέρας την αιματηρή αποστολή τους.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η περίπτωση ενός τρίτου ατόμου που εμφανίζεται να έχει διαδραματίσει ενεργό ρόλο στις πρόσφατες επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα. Πληροφορίες για το συγκεκριμένο πρόσωπο (πρόκειται για υπήκοο κεντροευρωπαϊκής χώρας) φέρονται να έχουν ζητήσει από την Αθήνα αξιωματούχοι των γαλλικών υπηρεσιών ασφαλείας, καθώς από την έρευνά τους προέκυψαν ενδείξεις ότι βρέθηκε στην Ελλάδα λίγες εβδομάδες πριν τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο τρομοκρατικών επιθέσεων στη γαλλική πρωτεύουσα. Κατά πληροφορίες, από την έρευνα των αστυνομικών αρχών προκύπτει ότι ο ύποπτος πέρασε το περασμένο καλοκαίρι οδικώς από την Ελλάδα, συνοδευόμενος από ένα ακόμα άτομο και κατευθύνθηκε προς την Κεντρική Ευρώπη από διεθνές λιμάνι της χώρας.
Η ύλη ΤΑΤΡ
Οι υπηρεσίες πληροφοριών υπολογίζουν στις 2.000 τους Γάλλους υπηκόους που έχουν ενταχθεί στις τάξεις του «Ισλαμικού Κράτους». Αντίστοιχα, υπολογίζουν σε 571 τους «μαχητές» που έχουν επιστρέψει στην Ευρώπη, από τα πεδία των μαχών, μέσω Ελλάδας. Μία από τις πρώτες υποθέσεις αφορά τον Γάλλο Ιμπραήμ Μπουντινά, που συνελήφθη στις 17 Φεβρουαρίου 2014 στην Κυανή Ακτή, κατόπιν σήματος της ελληνικής Αντιτρομοκρατικής στην αντίστοιχη γαλλική υπηρεσία.
Το κτίριο όπου συνελήφθη ο Μπουτινά. (AFP PHOTO/ VALERY HACHE)
Η υπόθεσή του αποκτά μυστηριωδώς πρόσθετο ενδιαφέρον μετά τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων. Ο 23χρονος, τότε, τζιχαντιστής είχε εντοπιστεί τον Ιανουάριο του 2014 σε συνοριακό σταθμό του νομού Εβρου και ανακριθεί από αξιωματούχους της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ που τον είχαν θεωρήσει ύποπτο. Στην κατοχή του είχε βρεθεί USB με οδηγίες για την κατασκευή βομβών.
Από την επεξεργασία των ψηφιακών πειστηρίων προέκυψε ότι οι οδηγίες αφορούσαν χρήση της αυτοσχέδιας εκρηκτικής ύλης TATP μέσα σε κουτιά αναψυκτικών.
Ο εκρηκτικός μηχανισμός που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε στην ανατίναξη του αεροσκάφους στο Σινά.
Πρόκειται ακριβώς για το είδος του εκρηκτικού μηχανισμού που πυροδότησαν οι καμικάζι του Παρισιού και εξερράγη στο ρωσικό αεροσκάφος της Metrojet, το οποίο συνετρίβη την 31η Οκτωβρίου στο Σινά.
Μεταξύ των ευρημάτων υπήρχε και ένα χειρόγραφο σημείωμα-διαθήκη, με αποδέκτη τη σύντροφο του Μπουντινά. Εγραφε: «Ελπίζω να σε συναντήσω στον Παράδεισο, όπου θα είσαι η βασίλισσά μου».
Έντυπη Καθημερινή Ρεπορτάζ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ