Η Ρωσία θα συνεχίσει τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία μέχρι να πετύχει όλους τους στόχους της, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σήμερα κατά την 100η ημέρα του πολέμου.
«Ένας από τους βασικούς στόχους της επιχείρησης είναι να προστατεύσουμε τους κατοίκους στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνγκ. Έχουν ληφθεί μέτρα για τη διασφάλιση της προστασία τους και έχουν επιτευχθεί κάποια αποτελέσματα», επεσήμανε ο Πεσκόφ αναφερόμενος στις δύο αυτοανακηρυχθείσες λαϊκές δημοκρατίες στην ανατολική Ουκρανία.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σημείωσε εξάλλου ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα συζητήσει την επιδεινούμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση με τον πρόεδρο της Αφρικανικής Ένωσης, τον Σενεγαλέζο πρόεδρο Μάκι Σαλ, με τον οποίο θα συναντηθεί σήμερα στο Σότσι.
«Η ατζέντα είναι πάρα πολύ σημαντική», τόνισε ο Πεσκόφ, αναφερόμενος «στη βαθιά ανησυχία της αφρικανικής ηπείρου (…), την ήδη διαφαινόμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση, το πρόβλημα των ελλείψεων στα λιπάσματα, την οικονομική συνεργασία».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Πούτιν θα δώσει εξηγήσει «λεπτομερώς» στον Σαλ για το τι συμβαίνει με τα σιτηρά της Ουκρανίας. Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα συζητήσει τρόπους για την ασφαλή διέλευση των ουκρανικών σιτηρών κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα στην Άγκυρα, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
«Την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών θα είναι όντως στην Τουρκία, είναι προγραμματισμένο να έχει επαφές εκεί. Και φυσικά (…) το ζήτημα των ουκρανικών σιτηρών θα είναι ψηλά στην ατζέντα», εξήγησε ο Πεσκόφ.
Η Ρωσία προσπαθεί να οδηγήσει τον πόλεμο σε μια “παρατεταμένη φάση”, σημειώνει ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας
Το NATO θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να χορηγήσει στην Ουκρανία μια “de facto” παρά μια “de jure” ένταξη στη συμμαχία, όταν θα συζητήσει για την στρατηγική του για τα επόμενα 10 χρόνια στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολέξι Ρεζνίκοφ. “Νομίζω ότι το να μιλήσουμε για de facto και όχι για de jure ένταξη της Ουκρανίας στο NATO μπορεί να είναι η καλή ιδέα σ’ αυτή τη στρατηγική”, δήλωσε ο Ρεζνίκοφ στο GLOBSEC 2022 Bratislava Forum μέσω βιντεοσύνδεσης.
“Η Ουκρανία θα είναι επίσης μέρος της στρατηγικής επειδή είμαστε και εμείς μέρος της ανατολικής πτέρυγας της Ευρώπης, της ανατολικής πτέρυγας των χωρών του NATO, της ανατολικής πτέρυγας της EE. Πιστεύω ότι αυτή θα είναι μια επωφελής κατάσταση για όλες τις χώρες”, πρόσθεσε. Το Κρεμλίνο, επισήμανε επίσης ο Ρεζνίκοφ απευθυνόμενος στο Φόρουμ στην Μπρατισλάβα, προσπαθεί να οδηγήσει τον πόλεμο σε μια “παρατεταμένη φάση”, δημιουργώντας μια πολυεπίπεδη άμυνα στις κατεχόμενες περιοχές στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας.