Ποια είναι τα Μιράζ που θα «αντικατασταθούν» όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός ;

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε για αντικατάσταση των Παλαιότερων Μιράζ  με την προμήθεια  18 Αεροσκαφών τύπου RAFALE  σε ποσοστό 12+ 6 όπως γνωρίζουμε …Ενώ δεν ακούσαμε  κάτι για την προμήθεια των Ανταλλακτικών  για τα Μιράζ 2000-5

Όμως ποια Μιράζ θα αντικατασταθούν ή θα αποσυρθούν απο τις 2 μοίρες της 114 Πτέρυγες Μάχης ;

Τα γαλλικά Mirage είναι τα μαχητικά που αυτή τη στιγμή μπορούν να φέρουν τα στρατηγικά όπλα της Ελλάδας απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή.

Με τους άριστα εκπαιδευμένους Έλληνες πιλότους στα κόκπιτ, τα  Ελληνικά  «δίλιτρα»  της ΠΑ κυριαρχούν κατά κράτος έναντι των τουρκικών στο Αιγαίο, ειδικά στις «κλειστές» αερομαχίες εξαιτίας της αεροδυναμικής που προσδίδει στο μαχητικό το σχήμα Δ στις πτέρυγές του.

Όμως το πιο μεγάλο πλεονέκτημα των «Δελτάδων » δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι μεταφέρουν δύο στρατηγικά όπλα τα οποία μπορούν να επιφέρουν καταστροφικά πλήγματα στις εχθρικές δυνάμεις.

Είναι οι στρατηγικοί πύραυλοι μεγάλης εμβέλειας SCALP EG, με βεληνεκές που ξεπερνά σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες τα 500 χλμ, ικανοί να πλήξουν κάθε στόχο στην επιφάνεια με δυνατότητα να τρυπήσουν σκυρόδεμα πάχους 6 μέτρων και ακρίβεια 2 μέτρων!

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει εναν άγνωστο αριθμό πυραύλων cruise τυπού Scalp-EG , με βεληνεκές εώς &  τα 500χιλιόμετρα .
Ο Συγκεκριμένες πύραυλος ειναι δύσκολα ανασχέσιμος απο την εχθρική αεράμυνα και μπορεί να εκτοξευθεί μόνο απο τα Α/Φ τύπου Mirage 2000-5 .

Η Ανάσχεση του πυραύλου ειναι τρομερά δυσκολή απο ενα σύστημα που λειτουργεί αυτονομά χωρίς προστασία απο Μεση και χαμηλή ζώνη αντιαεραπορικών όπλων οπώς θα είναι οι Τουρκικοί S400 καθώς δεν θα ειναι διασυνδεδεμένοι με το υπόλοιπό σύστημα αεράμυνας της Τουρκίας λόγω περιορισμών του ΝΑΤΟ.

Το δεύτερο φονικό όπλο των Mirage είναι  τα βλήματα ναυτικής κρούσης αέρος-επιφανείας EXOCET AM39 με βεληνεκές έως και 70 χλμ και δυνατότητα να προσεγγίζουν το πλοίο-στόχο σε χαμηλό ύψος ακόμα και μόλις 3 μέτρων από τη θάλασσα καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την αντιμετώπισή τους.

Τα χρόνια που πέρασαν απο το 1990 μέχρι και  Σήμερα Η πολεμική αεροπορία το πολέμησε αφού η ροή των Ανταλλακτικών είχε σταματήσει …Αλλά όλα φαίνεται να έχουν Τελειώσει με τους Δελτάδες  και μετά τη συμφωνία με τους Γάλλους ,τα Δίλιτρα της Ελλάδος  επιστρέφουν κατά σμήνη στο Αιγαίο!

Και μπορεί να λέμε σήμερα ότι οι διαθεσιμότητες δεν είναι οι καλύτερες αυτή τη στιγμή, όμως στην Σκύρο, στα readiness ήδη βρίσκονται Mirage 2000-5 της 331 Μοίρας φρουρώντας εναέριες Θερμοπύλες, ενώ πίσω στην Τανάγρα επιτελείς διαβεβαιώνουν ότι υπάρχουν έτοιμα προς απογείωση ικανός αριθμός αεροσκαφών, ο οποίος σαφώς θα μπορούσε να είναι πολύ πιο αυξημένος.

Στρατηγικοί πύραυλοι Scalp και αντιπλοϊκοί Exocet συνεχίζουν να είναι ο εφιάλτης όποιου επιβουλεύεται μέρος της εθνικής κυριαρχίας. Το επόμενο στάδιο, μετά την υπογραφή για την υποστήριξη των μαχητικών είναι ο νέος κύκλος συζητήσεων που αφορούν τα όπλα και την επαναπιστοποίησή τους από τις γαλλικές εταιρείες.