Η ομάδα των Μαχητών ISIS-Kορκίστηκε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος (IS, πρώην ISIS) και έκτοτε δραστηριοποιείται κυρίως στην ανατολική επαρχία Khorasan του Αφγανιστάν.
Ενώ το IS κέρδιζε γρήγορα έδαφος στο Ιράκ και τη Συρία το 2015, οι μαχητές θεωρούσαν το ISIS-K ως το «σπαθί» του χαλιφάτου στις μελλοντικές κατακτήσεις στη Νότια και Κεντρική Ασία.
Ο πρώτος εμίρης και διοικητής της ομάδας, ήταν ένας Πακιστανός υπήκοος με το όνομα Χαφίζ Σαΐντ Χαν. Το πρώην μέλος των Ταλιμπάν και κρατούμενος στο Γκουαντάναμο, Αμπντούλ Ραούφ Αλιζά διορίστηκε αναπληρωτής του Καν.
Ο Αλιζά και ο Καν σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν το 2015 και το 2016 αντίστοιχα. Ο σημερινός ηγέτης του ISIS-K είναι ο Σαχάμπ αλ-Μουχατζίρ, ο οποίος φέρεται να ήταν διοικητής του δικτύου Haqqani, μιας αφγανικής αντάρτικης δύναμης που συνδέεται με τους Ταλιμπάν.
H Shams ή “Bird of Jannah” (πουλί του παραδείσου) είναι μία από τις γυναίκες που μετανάστευσαν στο IS – ΠΗΓΗ: facebook/το προφίλ της δεν είναι πλέον ενεργό
Σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών με έδρα την Ουάσινγκτον, το ISIS-K πραγματοποίησε σχεδόν 100 επιθέσεις εναντίον αμάχων στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν κατά τη διάρκεια του 2017 και του 2018, και περίπου 250 συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας των ΗΠΑ, του Αφγανιστάν και του Πακιστάν.
Πέρυσι, η ομάδα ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Πανεπιστήμιο της Καμπούλ, καθώς και για την εκτόξευση ρουκετών στο Προεδρικό Μέγαρο και το Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Κατηγορήθηκε επίσης για επίθεση σε μαιευτήριο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Καμπούλ.
Τον Ιανουάριο, Αφγανοί αξιωματούχοι ασφαλείας δήλωσαν ότι είχαν συλλάβει αρκετά μέλη του ISIS-K που σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Ρος Γουίλσον, κορυφαίο διπλωμάτη των ΗΠΑ στην Καμπούλ.
Μια έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο ανέφερε ότι, αφού υπέστη κάποιες εδαφικές απώλειες τα τελευταία χρόνια, το ISIS-K διαθέτει μια βασική ομάδα περίπου 1.500 έως 2.200 μαχητών, η οποία, με τη σειρά της, έχει χωριστεί σε μικρότερους πυρήνες.
Η ομάδα διατηρεί επικοινωνία με το Ισλαμικό Κράτος και έχει «ενεργή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με στόχο την περίοδο μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών», έγραψε ο ΟΗΕ.
Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος του Αφγανιστάν και την Καμπούλ στις 15 Αυγούστου, έχουν συγκρουστεί με το ISIS-K στο παρελθόν.
Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσιεύματα, λίγο μετά την πτώση της αφγανικής πρωτεύουσας, οι μαχητές εκτέλεσαν τον Αμπού Ομάρ Χορασάνι, τον φυλακισμένο πρώην επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους στη Νότια Ασία.