Πληρωμένη απάντηση απο το ΥΠΕΞ στον Ερντογάν !

Μαθήματα Ιστορίας και ΥΠΕΞ: Απάντηση στη νέα πρόκληση Ερντογάν για τη Θράκη  Πολιτικής Γεωγραφίας δίνει η Αθήνα στον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, μέσω της απαντήσεως του Εκπροσώπου Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κούτρα, προς αυτόν με αφορμή τις γνωστές ανιστόριτες χθεσινές δηλώσεις του που επεξέτεινε τα όρια της Θράκης μέχρι τη Θεσσαλονίκη.

Απαντώντας σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, ανέφερε τα εξής: «Οι ιστορικές και γεωγραφικές αναφορές, ιδίως σε μια περιοχή με έντονη ιστορική φόρτιση, όπως τα Βαλκάνια, πρέπει να γίνονται πάντοτε με ιδιαίτερη προσοχή. Σήμερα πλέον το μόνο κριτήριο είναι η τήρηση του διεθνούς δικαίου και άρα των κανόνων που διέπουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, οι οποίες βασίζονται στο σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών της περιοχής.

Για την Ελλάδα -που θα μπορούσε, προφανώς, να κάνει πάρα πολλές ιστορικές αναφορές- αυτή είναι μια θεμελιώδης, αυτονόητη και απαράβατη θέση».

«Για μας, η Θράκη έχει ιδιαίτερη σημασία και έννοια. Η Θράκη ταυτόχρονα είναι Θεσσαλονίκη, ταυτόχρονα είναι Κομοτηνή, ταυτόχρονα είναι Ξάνθη» τόνισε χαρακτηριστικώς ο Ερντογάν, για να προσθέσει: «Η Θράκη είναι η ζωντανή κοινή ιστορία μας στην Ευρώπη. Είναι εκπρόσωπος μας σ’ αυτό το μέρος του κόσμου. Σήμερα, στη γεωγραφική περιοχή των Βαλκανίων, στο επίκεντρο των σχέσεών μας βρίσκεται η Θράκη μας με την Αδριανούπολη, το Τεκίρνταγ, το Κιρκλάρελι και βέβαια την Κωνσταντινούπολη».